Geçtiğimiz hafta Karasu’da düzenlenen bir toplantı ile Sakarya gündemini meşgul eden mesele hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olduk. Kocaali ile Karasu arasına kurulması planlandığı söylenen kimya organize sanayi bölgesi (OSB) için Şerif Sarı, büyük bir mücadele veriyor. İnternette araştırma yaptığımızda karşımıza Kocaeli ve Adana illeri çıkıyor. Kocaeli’deki tesisten bir sızıntı olduğu haberleri göze çarparken, Adana’daki kimya OSB için Sabancı ve Büyükşehir Belediyesi’nin ön ayak olduğu dikkat çekiyor.

 

Kocaali kimya OSB için ise Sakarya Vali’mizin, “Zararı olacaksa arkasında duramayız” sözleri, SATSO’nun yatırıma sıcak bakmadığı kulağımıza geliyor. Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar’ın, kimya OSB’yi siyasi malzeme yaptığını iddia eden Şerif Sarı, toplantıda OSB’nin zararlarıyla ilgili bir raporu da davetlilere dağıttı.

 

Kurulacak olan tesis hakkında detaylı bilgi yok. Başkan Acar, “Ortada fol yok yumurta yok” diyor. Zamanında Karasu OSB (ki orası bölge değil arsaydı) yeri için de karşı çıkıldı. Ama bu seferki durum farklı. İşin içerisine kimyevi madde ve atık giriyor. Şahsım adına böyle bir tesis sahil ilçesine kurulmamalı. Bu bir doğa katliamı olur. Sakarya’da hiç mi yer kalmadı da ilin tek denize kıyısı olan gelişmiş ilçesini seçtiniz?

 

Her şeyi geçtim, Dilovası örneği gibi kokusu bile buradan insanları kaçırmaya yeter. Evet, istihdam önemli. Buranın seçilmesinde limana ve lojistiğe yakınlık en önemli sebebi… Lakin Sarı’nın da dediği gibi: “Sanayici tasarruf edecek diye, biz sağlığımızdan tasarruf edemeyiz!”

 

Hayırlı haftalar, iyi seneler...