Tarihin büyük felaketlerinden sayılabilecek olan Covid-19’un olumlu ya da olumsuz pek çok sonucu vardır. Zaman geçtikçe bunlar daha da iyi anlaşılacaktır.

Pandemi tedbirleri ve önlemleri sayesinde olağan saydığımız pek çok hastalık çokça azaldı ya da hiç görülmedi. Bunda maske kullanımı, ileri derece hijyen dikkati, mesafeli duruş, beslenmeye dikkat edilmesi ve diğer sağlık kurallarına dikkat edilmesi etkili olmuştur.

Kaybedilen canlar ve kalıcı olan pandemi hasarları, ekonomik ve sosyal eksiklikler ve daha birçok üzüntü kaynağı sonuçlar da gerçekleşmiştir.

Ama bence insanoğlunun asıl alacağı ders, birbirine önem vermesi ve yurtta dünyada barışın korunması, doğal hayatın dengelerinin önemi ve korunması ve pandemi tedbirlerinin pek çoğunun sürekli olmasıdır.

Elbette bunun bir de manevi yönü vardır. Bu da Yaratıcıya karşı daha düzgün kullar olma gerekliliğidir. Buna bağlı olarak temel ahlaki değerlerin ve ibadetlerin gerek şahsi gerek sosyal olarak terk edilmemesi ve devletlerarası yanlışların, özellikle sömürü düzeninin artık sonlandırılmasıdır. Bilimin insanları öldürmek için değil de yaşamak için kullanılması ve geliştirilmesidir.

Yoksa başımıza gelenler sadece başlangıç sayılır. Çok daha büyük tehlikeler kaçınılmaz olacaktır, gerçekleşecektir. Asla temenni etmesekte…