Japon teknoloji devi Sony tarafından üretilen Playstation oyun konsolu karşımıza ilk olarak 1994 yılında çıktı ve 100 milyon adet satmayı başardı ardından 2000 yılında Playstation 2 ile tanıştık yine tüm dünyada ses getiren bu ürün ise 150 milyonun üzerinde kişi tarafından kullanıldı.

 

Ardından hepimizin aşiyan olduğu 3. ve 4.nesillere yerini bırakırken yine milyonlarca oyun sever tarafından tercih edildi. Her ne kadar portable modelleri de olsa ülkemizde çoğunlukla bahsettiğim modelleri ile sevildi ve kullanıldı.

 

Asıl konumuz olan 5.nesil Playstation'a gelecek olursak geçtiğimiz günlerde 2 milyon kişinin takip ettiği canlı yayında dünya ile tanışan PS5 Gran Turismo 7, NBA2K21, Spiderman Miles Morales, GTA V'in geliştirilmiş ve genişletilmiş bir versiyonu gibi çok önemli oyuncu kitlelerine sahip oyunların oynanış görüntülerinin yer aldığı 2 saatlik uzun bir sürede tanıtıldı.

 

Aynı kasaya sahip 2 farklı şekilde satışa sunulan modeller arasındaki fark ise biri CD sürücü kullanılırken diğerinde 825 GB kapasiteli bir SSD bulunması. Tüm diğer özellikleri aynı olan cihazlardan SSD bulunan modelde oyunlar sadece PS Store üzerinden satın alınarak cihaza yüklenebilecek. Her ne kadar 825 GB olan kapasitesine ek olarak satın alımla arttırılabilme imkânı sunuyor olsa da bunun limitinin belli olmaması ve ilerleyen dönemlerde oyunlardaki detay seviyesinin artması ile bir oyunun 300 GB gibi yer kaplayacağını düşünürsek ne kadar yeterli olur bilinmez.

 

Bunun yanında Blu-Ray gibi üst düzey bir teknolojik parça eksik olacağından bu modelin bir miktar ucuz olmasını da bekleyebiliriz. İçerisinde 16 GB ram bulunacak olan PS5 özellikle SSD modellerde yükleme sürelerinden sıkılanların imdadına yetişiyor en çok veri işleyen oyunlarda bile 1 saniyeden fazla beklemeyeceğinizi iddia ediyor.

 

Ayrıca yenilenen ara yüzü ile daha çekici hale gelirken standart olan 4K 120 Hz görüntü kalitesinde oyunları oynayabilecek olmamız da iyi haber. Tasarımı gerçekten çok beğenilen PS5 adeta bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi görünüyor.

 

Üzerinde USB ve type-c çıkışları yer alan PS5 tanıtılırken aksesuarlar da unutulmadı 3D ses destekli kulaklığı, dualshock kolların yerini içerisinde yeni tip sertleşen tetik mekanizması titreşim motoru ve mikrofon bulunan dual sense oyun kolları, HD kamerası kolların yerleştirildiği pil dolumu için dock ilk olarak tanıtılan aksesuarlar. Tanıtımın ardından oyun geliştiricilerin sürece dahil olması ve konsolla uyumlu FIFA, PES, GTA 6 gibi birçoğumuzun tutkunu olduğu oyunları piyasaya sürmesiyle daha gerçekçi oyun deneyimini bizlere yaşatacağını düşündüğüm cihazın teknik olarak bilinen özellikleri şimdilik bununla sınırlı.

 

Yurtdışında henüz fiyatı tam net olmamakla beraber 499 dolar seviyelerinden satışa çıkması beklenen cihazın ülkemizde 30 Eylül’e kadar geçerli olan yüzde 50 ek gümrük vergisi yüzde 20 ÖTV, yüzde 18 KDV, yüzde 8 TRT payı ve yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı dahil tüm vergilerle 6.500-7.000 TL bandında olması bekleniyor.

 

İşte geldik başlıktaki ama kısmına her şey iyi güzel dünya çapında ve ülkemizde çok sevilen bir cihaz tanıtılıyor çok sevindirici ancak işte ülkemizin üretemiyor olmasının cezası maalesef yine bizlere kesiliyor. 

 

Para birimlerini kenara koyalım yurtdışındaki insanların 499 birim ödeyerek sahip oldukları bir ürüne bizler 7.000 birim ödeyerek ancak sahip olabiliyoruz. Belki bu basit bir örnek PS5 almasak ne olur ki diyebilirsiniz, ancak paramızın değerini koruyamadığımız ve sonuçta dünya üzerinde bulunan her ürünü yurt içerisinde lisanslı olarak üretemeyeceğimiz için yurt dışından almak durumunda. Olduğumuz her türlü ürün, araç vb. aklınıza gelen her şey için çok abartılı rakamlarla karşılaşıyoruz ve gün geçtikçe biraz daha fazla yeni ürüne sahip olamamaya başlıyoruz.  Hayırlı haftalar.