Çocuklar büyürken taklit yoluyla hayata hazırlanıyor.
Çevrelerini analiz yaparak öğrenmenin ilk adımlarını atıyorlar.
Çocuklar 3 yaşındaki taklit döneminden başlayarak yetişkin olana kadar her şeyi davranışla öğrenirler. Ebeveynler çocuklarına sözlerle değil, davranışlarıyla örnek olarak rol model olurlar.

/ babaların, kendisi ve çevresi ile barışık bireyler yetiştirebilmek için öncelikle davranışlarıyla çocuklarına doğru örnek olmaları gerekiyor. Kurallı öğrenme çağındaki çocukların, alışkanlıkları kurallarla kazandığını, sonraki dönemde ise okulla beraber öğretmenine, arkadaşına, televizyonda herhangi bir karaktere veya ailenin bulunduğu sosyal çevrede değer gören birine benzemeye çalışırlar.

Çocuğun önünde iyi modeller olursa, sağlıklı bir kişilik oluşturur eğer kötü bir rol modelle bir aradaysa çocuk farkında olmadan olumsuz yönlerini almaya başlar.

Çocuklar çevresindeki aile yakınlarını, çizgi film karakterlerini veya televizyonda izlediği ünlü kişileri rol model alabilir; onlar gibi konuşmak, giyinmek, yaşam tarzlarını kendi hayatında uygulamak isteyebilir. Bunlar çocuğun kişilik gelişiminin şekil alması yönünde etkilidir.

Bir anne çocuğunu yetiştirirken sigara içilmemesi, yalan söylenmemesi gerektiğini sürekli anlatmıştır. Ama kendisi sigara içiyorsa veya yalan söylüyorsa, çocuk söyleneni değil, annenin yaptığını yapacaktır.

Söyledikleriniz ve yaptıklarınız arasında tutarlı olmaya dikkat edin.

Çocuğun öğrendiği olumlu ya da olumsuz davranışlar yaşamında karşılaşacak sorunları nasıl çözebileceğini de öğretecektir. Çocukların, dış dünyadan farkında olmaksızın aldığı iyi veya kötü rol modeller konusunda ailelerin farkında olması gerekiyor.

Bu yüzden iyi rol model olmak çocuğunuza bırakacağınız en büyük miraslardan biri olacaktır.