-

Türk Kızılay Karasu Şube Başkanı Adem Ekşi, Covid-19 hastalığına yakalanan hastaların tedavisinde kullanılan immün plazmaya artan talebin ardından Sakarya’da plazma bağışı kabul edilmeye başladığını belirtti.

“Koronavirüs hastalığını geçirmiş olan kişilerin yapmış oldukları immün plazma bağışı ile yüzlerce kişinin hayata tutunabilmek için bir umudu oluyor” diyen Ekşi, “Hastalığı atlatmış kişilerin kanında oluşan antikorların ‘savunma hücreleri’ hastaların iyileşme mücadelesine destek olması umuluyor” dedi.

KORKULACAK BİR DURUM YOK

Ekşi, “Kesinlikle korkulacak ve çekinilecek bir durum söz konusu değildir. Plazma bağışında bulunmak isteyen kişilerin izolasyon süresi bittikten sonra 28 gün geçmesi gerekiyor. 28 günü tamamlayan kişiler 0264 291 52 26 numaralı telefon numarasından daha fazla bilgi veya randevu alabilirler” şeklinde açıklamada bulundu.

Mevcut durumda Koronavirüs salgını nedeni ile kan stok seviyemiz olması gereken en düşük seviyenin altına indiğini belirten Ekşi, “Kan stoklarında 2020’nin ilk 9 ayında 2019 yılının aynı dönemine göre önemli bir düşüş yaşadık. Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Kana ihtiyaç duyan hastaların bu elzem ihtiyaçlarını giderebilmek için mevcut stoklarımızı sürekli belli bir seviyede tutmak zorundayız” dedi.

BAĞIŞLA BULAŞMAZ

Bağış miktarının azalmasının sebeplerinden birinin bağışçıların salgın nedeniyle kan merkezlerine gitmeye endişe etmeleri olduğunu ifade eden Adem Ekşi, “Covid-19 virüsü, kan bağışı işlemi ile bağışçılara bulaşmaz. Kızılay olarak diğer viral enfeksiyonlar da dahil olmak üzere bağışçılara hastalık bulaşıcılığına karşı tüm önlemleri almış durumdayız” ifadelerini kullandı.

“Kan bağışı toplama faaliyetlerinde tek kullanımlık malzemeler kullanılıyor. Çalışanlarımızda genel hijyen kurallarının yanında gözlük, maske, eldiven gibi kişisel koruyucu donanımlarla çalışıyor. Ayrıca bağış öncesinde her bağışçımızın ateşi ölçülüyor” diyen Ekşi, sözlerini “Tüm bağışçıların maske ve dezenfektan kullanması sağlanıyor ve bağış işlemlerinde sosyal mesafe korunuyor. Bizler tüm önlemlerimizi halkımız ve hastalarımız için aldık. Sizde önlemlerinizi alarak korkmadan çekinmeden gelmelisiniz” ifadeleriyle tamamladı.