Yıllardır Karasu'da yapılması gereken en az 15 yıl geç kalınmış bir sahil düzenleme projesi çalışmasına sonunda başlandı. Belediyenin paylaştığı proje görüntülerini inceleme fırsatım oldu. Eleştirmeden önce baştan peşinen şunu söylemek istiyorum ki ne yapılsa bugün ki halinden iyi olacağı bir gerçek. Fakat daha başındayken bazı değişiklikler yapılması kaçınılmaz.

Bunlardan birincisi şu duvar meselesiydi. 8 km sahil şeridi olup onu duvarla kapatmaya çalışan ilk ilçe olacaktık. Rezil olmanın eşiğinden dönülmüş yazacaktım ki yeni bir haberle gene duvar yapılacağını öğrendik. "Yürüyüş yolunda 65 cm ’lik bir duvar, araba yolunda da 85 cm. Bu güne kadar arabayla gezerken denizi zaten göremiyordunuz." diyor Karasu Belediye Başkanı. Yıllardır sahil boyunda kâh arabayla kâh yürüyüş yaparım denizi göremediğim tek bir nokta olmadı. Sahildeki evlerin olduğu yerler hariç. Geçiniz bu işleri. Sahilden yola kum gelmesin diye Çin Seddi gibi duvar örmek nasıl bir mantık işidir anlamak mümkün değil.

İkincisi projedeki görsellerde gereksiz inanılmaz geniş kaldırım alanı bırakılırken tek şerit gidiş tek şerit dönüş yol görünüyor. Acilen bundan vazgeçin. O yolda müziğini açıp 20-30km hızla geze geze giden yüzlerce araç oluyor. Trafik sorunu mu dersin, kaza mı dersin, kavga mı dersin önüne geçemezsiniz.

Üçüncüsü yol kenarına araç park yerleri alanı dar görünüyor. Bir araç zor sığar bunun minibüsü, toptancı arabası, kamyoneti vs. var. Ayrıca yazın Karasu 500.000 olduğunda o kadar araç o yol kenarlarına sığacak mı emin değilim.

Nasıl düzeltiriz derseniz de basit. Kaldırımı daraltıp yolu genişletmelisiniz. En azından bir araç diğerini geçebilmeli yolda. Araç park yerlerinin de genişlemesi lazım. Orta refüjün olmaması mantıklı yer kazanmak adına.

Şehri Keyif'in yıkılması meselesi de var. Proje ile bağlantılı bir mesele olduğu için değinmek istiyorum. Kafenin ön bölümü belediyeye ait park alanı. Yıllardır kirası belediyeye ödenmiş. Orası izbe karanlık milletin bira içmek için kullandığı bir yerken adam oraya milyonluk yatırım yapmış o bölgeyi canlandırmış. Park alanını kendi yapmış, ışıklandırmasını, yolunu kendi yapmış şimdi gelip adamın çıkma yaptığı yerleri yıkıyorsunuz. Zamanında niye izin verdiniz? Verdiyseniz kamu yararı denilen bir şey var iki metre kaldırım yapacaksınız diye adamın milyonluk yatırımını yıktınız. Keza projenin sonu olan bir nokta yolun gittiği bir yer yok, insan kalabalığı yok, görsel olarak rahatsızlık duyulacak bir yapı değil. Yıktırdınız. Şimdi adam orayı yaparken milyon lira gitti, yıkmak için binlerce lira gitti, yeniden yapmak için tekrar para gidiyor. Bu esnafa yazık değil mi? Karasu'ya yatırım yapmış istihdam sağlamış turizme katkı sağlamış karşılığı bu olmamalıydı.

Sorun ne biliyor musunuz bizi yönetenlerin görmemiş olması. Aşağılamak maksatlı görmemişlik değil gezmemişler egeyi Akdeniz’i tatil beldelerini Karadeniz’i yurtdışını görmemişler. Nasıl eğlenilir bilmiyor, nasıl gezilir, nasıl tatil yapılır bilmiyor ki gelsin Karasu'yu düzeltsin. Adamlara normal geliyor işte deniz var kum var yeter kafasında. Eğer bu kafada olmasalar Karasu'nun düzgün hizmet veren neredeyse tek canlı müzik yapan mekânı Biz Bize'ye neden ruhsat verilmedi? Lion'u Küçükboğaza neden attı? Beachlere kafelere restoranlara neden alkol ruhsatı vermiyor? Neden konserler, şenlikler, festivaller düzenlenmiyor? Şehri keyffi neden yıktırdı? Sahile neden duvar örmek istiyor? Saymakla bitmez. Önce bu zihniyetleri sorgulamak gerekiyor.