Yıllardır belli oranla yükselen döviz fiyatları sonucunda değerini gün geçtikçe yitiren TL ile beraber hem yurt dışına döviz çıkışını engellemek hem de finansal açıdan ekonomi kötüye gittiği için kasasına çok daha fazla para girişi sağlamak isteyen hükümetimiz vergi fiyatlarındaki hesaplama yöntemlerinde yaptığı değişikliklerin üzerine son güncellemelerle beraber oran artışlarını da ekleyince ortaya aşırı yüksek fiyatların çıkmasına neden olmuş oldu.

 

Bunların yanında belki döviz son 10 yıldır belli bir oranda artıyordu ve bizlere çok fazla yansımıyordu ancak son 2 yıllık dönemdeki inanılmaz artışıyla beraber neredeyse iki katına çıkan sıfır otomobillerin net fiyatlarındaki artış durumu da eklenince elinde takasta verecek 2. el aracı olmayan yani ilk aracını alacak olan vatandaşlarımız için bırakın D segmentini zaten saymıyorum C veya en iyi ihtimalle B segmentinde bile sıfır araç almak sıradan vatandaşlar için neredeyse bir hayal oldu.

 

Yapılan son düzenlemelerle artık araçların hem silindir hacmine hem de net fiyatına bakılmaya başlandı. Ülkemizde en çok araç satışının olduğu 1.600cm3 altı kategoride sıfır fiyatı 70 bin TL altındaki araçlarda 45, 70-120 bin TL arası olan araçlarda 50, 120 bin TL üzeri araçlarda ise alınacak ÖTV vergisi tutarı 60 olarak uygulanmaya başladı. Bitti mi bitmedi 1600-2000cm3 arası 170 bin TL altında 100, 170 bin TL üzerinde 110 olan oranlar 2000cm3 üzerinde ise fiyatına bakılmaksızın 160'a çıkartıldı.

 

Örnek vermek gerekirse bugün ülkemizde en çok satılan otomobillerin başında gelen otomatik vites ve comfortline yani neredeyse orta donanım seviyesi bile olmayan Volkswagen Golf aracını ele alalım aracın bugün için net fiyatı 129.579.93 TL yani hükümetimiz vatandaşından vergi almasa eğer biz bayiye gidip bu rakamı ödediğimizde aracımıza sahip olabileceğiz ancak olabiliyor muyuz? Tabii ki hayır peki ne oluyor bu rakamın üzerinde önce 60 ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ekleniyor sonrasında bu fiyat 207.327.89 TL oluyor yetti mi? Tabii ki yetmedi bu noktadan sonra da devreye 18 KDV (Katma Değer Vergisi) giriyor ancak öyle bir noktada giriyor ki tamda ÖTV eklendikten sonra fiyatın ÖTV'li halinin üzerinde geliyor ki buda tam olarak 37.319,02 TL ediyor yani toplamda 244.646,91 TL oluyor peki burada bitti mi hayır birazda bürokrasiye ve hizmet bedeli ödememiz gerekiyor çünkü hükümetimiz bize sıfır araç satarken çok yoruluyor, çok iş gücü harcıyor bunlarında trafik tescil ve ruhsat işlemleri resmi bedeli 332,44 + trafik tescil ve ruhsat işlemleri hizmet bedeli 313,65 üzerinde son olarak 6 aylık MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ödedikten sonra 246.300,00 TL karşılığında opak renk orta vasat donanımda benzinli otomatik vites bir Golf satın almış oluyoruz.

 

Burada birkaç soruyu sorarak tamamlamak istiyorum; birincisi her şeyiyle birlikte sıfır araç fiyatları da artarken bizim gelirimiz arttı mı? Ne kadar arttı veya düştü mü? İkincisi neden ülkemizde asgari ücretli bir kişi parasına hiç dokunmadan 120 ay çalışması gerekiyor? Sonrasında depomuzu doldurmak için 5 liralık benzinin 3 lirasını ve yeni yapılan otoban, köprü ve tünelleri kullanmak için de ödeyeceğimiz  yüzlerce liraları da hesaba katalım mı? Zaten çoğumuz satın alamayacak ancak dikkatli sürün diyelim iyi haftalar.