-

Bir basın açıklaması yayımlayan Saadet Partisi Karasu İlçe Başkanı Oğuzhan Coşkun, Türk Lirası’nın pek çok ülke parasına göre büyük değer kaybına uğradığını vurguladı. Coşkun, basın açıklamasında şu detaylara temas etti:

SÜREKLİ DEĞER KAYBEDİYOR

“Ne yazık ki günden güne fakirleşen bir ülkede yaşamaya çalışıyoruz. Bir kesimin porsiyonları büyürken, bir kesimin porsiyonları küçülmekte. Dışarıyı göstererek ‘Ya, bakın şunların haline; Avrupa'da, Amerika'da kuyruklar arttı’ demek insanımızı artık tatmin etmiyor. Ne yazık ki Türk Lirası sadece Dolar'ın, Euro'nun, Sterlin'in karşısında değil, maalesef Rus Rublesi’nin, Bulgar Levası'nın, Şili ve Arjantin Pesosu'nun karşısında da değer kaybediyor.

ARTIŞLAR ORANTISIZ

Asgari ücret 19 yılda 10 misli arttı demekle de olmuyor. Ekmek ne kadar arttı? Domates ne kadar arttı? Benzi ne kadar arttı? Gübre fiyatları ne kadar arttı? 1 Ocak’tan Temmuz ayına kadar doğalgaza sadece yüzde 1 zam yapılırken Temmuz ayında birden bire yüzde 12 zam gelmiş.

Aynı şekilde gübre fiyatlarında da fahiş artışlar meydana geldi. Örnek olarak 20.20.0 kompoze gübrenin fiyatı 140 Lira iken Eylül ayında 535 Dolar’ sabitlenmiş, bugün 4 bin 975 Lira 50 Kuruş’a tekabül etmekte.

1 Ocak 2021’de mazot fiyatı 6 Lira 60 Kuruş iken 20 Ekim 2021’de ise 8 Lira 19 Kuruş’a yükseldi. Bir yandan insanımızın 3 bin Lira’ya hem kira ödemeye hem fatura ödemeye hem mutfak ihtiyaçlarını karşılamaya hem de çocuk okutmaya çabaladığını görmek bizi derinden üzmekte.

ÜRETİM OLMAZSA OLMAZ

Yine 52 senelik siyaset hayatımızda ilk gün dediğimiz gibi Türkiye'nin yeniden ayağa kalkması gösterişe yönelik değil, üretime yönelik yatırımlarla sağlanacaktır. Bu anlamda en kısa vadede verim alacağımız alan ise tarımdır.

YANLIŞ POLİTİKANIN ESERİ

Sürdürülen yanlış tarım politikaları yüzünden çiftçimiz günden güne daha fazla ezilmekte, geçimini tarımla sağlayacağına olan inancını kaybetmekte. İşçi ücretlerinde, mazotta, tarımsal ilaçlardaki artış ile tarıma yönelik yapılan harcamalarda büyük miktarlarda artış olurken fındığa ürün bazında verilen fiyatın yetersiz olması, 2022 fındık sezonuna yapacağı harcamalar yüzünden fındık üreticimizi kara kara düşündürmekte.

TARIM VERGİSİ KALKMALI

Çiftçimiz bin bir dert ile mahsulünü yetiştirmeye çalışırken hemen her gün gelen zam haberleri ile geleceğe umutsuz bakmaktadır. Özetle ifade etmek gerekirse çiftçimizin geleceğe umutla bakabilmesi tarımdaki vergilerin kaldırılması, Dolar ve Euro bazında alınan ürünlerin üretilmesi, gerekli desteklerin sağlanması ile mümkündür"