-

İlçe yönetimiyle birlikte Karasu Haberleri ve Öncü Karasu’yu ziyaret eden Saadet Partisi Karasu İlçe Başkanı Oğuzhan Coşkun, açıklanması beklenen fındık fiyatıyla ilgili yaptığı hesabı dile getirdi. “Fındıkçıya soruyoruz. ‘Ne kadar olsa kurtarır sizi?’ diyoruz. Cevabı, ’50 lira olsa kep fırlatırım, 55’e bayılırım. Mükemmel fiyat’ oluyor” diyen Coşkun, “Biz de ‘Neye göre kurtarır?’ diye soruyoruz. Hiç kalem alıp, hesap yaptınız mı? Gübre, ilaç, işçilik, mazot vb. giderleri hesapladık. Geçen yılki fındık fiyatının, bugünkü enflasyona göre 103 lira olması lazım. Net 103 lira! Hesabı yapalım” dedi.

DİYELİM BORÇ YOK ve 10 TON ALDIN

Coşkun, “Karasu’da 10 ton fındık toplayan kaç çiftçi var? Belki yüzde 30’udur fındıkçının. 10 ton fındık yapsın 500 bin lira. 150 bin lira masrafı çık. Kaldı 350 bin lira. Bir araba alabilir misin? Traktör alabilir misin? Kız çocuğuna hadi düğünü yaptın, oğlana yapabilir misin? Mümkün değil. Bir daire alabilir misin? Asla. Bu çiftçinin geçen yıldan borcu da olmayacak” ifadelerini kullandı.

11 AYDA YAPTIK

Oğuzhan Coşkun, “96-97 döneminde iktidar olduğumuz dönem, tam fındık sezonuna denk gelmişti. Fındık politikamızla çiftçinin yüzü güldü. O zamanki 4 ton fındıkla sıfır traktör, 4 ton fındıkla da sıfır araba aldı çiftçi. 2 ton fındığı da seneye kadar idare edildi. İşte 10 tonla o dönemde bunlar yapılırken bugün hiçbirini yapamazsın. İnsan gibi yaşanamaz bile. Peki 3-5 ton alabilen ne yapacak?” diye konuştu.

“Geçen yıl 26 lira olarak açıklanan fındık parasıyla alınan bir şeyi, bu yıl almak istiyorsan fındığın 103 liradan açıklanması gerekiyor. Eğer vatandaşı enflasyonun altında ezdirmek istemiyorsan fiyat net, fiyat belli. 103 lira ile fiyat artışı da yapmış olmuyorsun. Aynı oranda fiyat vermiş olursun” diyen Oğuzhan Coşkun, sözlerini şöyle tamamladı:

HESAP ORTADA, FİYAT BELLİ

“Devletin resmi ihracat rakamları ortada. 2015 yılında 11,77 dolara iç fındık satmışız. Bölü iki, 6 dolar. Bugün ne yapıyor 6 dolar? 110 lira yapıyor. Bir sonraki dönem 8,71 dolara düşmüş. Bölü iki 4,50 dolar diyelim. O da 80 lira yapar. Hadi görelim 80 lira bile açıklayamayacaklar.

Kriz bizde var. İtalyan yine aynı dolar ve euro miktarını verecek. Kur farkı onlarda yok, bizde var. 1 dolar, onlarda yine 1 dolar. Euro, dolar Türkiye’de arttı. Dün 80 liraya alabildiğini bugün 80 liraya almazsın. Çiftçinin alım gücünü hesaba katarak fiyat açılamaları gerekiyor. Yoksa çiftçi batar”