-

CHP Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt, asgari ücretin şu anki seviyesinin TÜİK’in açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırının altında olduğunu söyledi. “Günümüzde dört kişilik bir aile için açlık sınırı 3 bin liraya yakın. Yoksulluk sınırı ise 8 bin lira seviyelerinde” diyen Başkan Süt, “Mevcut faiz yükü ve gelen zamlar, vatandaşın sırtına yüklenmiş durumda. CHP, bu konuda bir teklif yaptı ve asgari ücretin net 3 bin 100 lira olması gerektiğini belirttik” ifadelerini kullandı.

İŞVERENİ DE ZARARA SOKAR

“Bununla birlikte asgari ücretteki vergi yükünün kaldırılması ve SGK yükünün de hafifletilmesi gerekiyor” diyen Süt, “Asgari ücretin 3 bin 100 liraya çıkartılması, işverenin de üzerinde yük oluşturacak. Bu da istihdam konusunda sorun oluşturur ve işçi çıkartmalara neden olur” şeklinde konuştu.

DOLAR’A ENDEKSLENMELİ

“Ekonomik olarak dışa bağımlı olduğumuz için her şey Dolar’a endeksli. Asgari ücret de bu doğrultuda güncellenmeli. Bugünkü asgari ücretin dolar karşılığı 294 Dolar. CHP’nin teklif ettiği asgari ücretin oranı ise 400 Dolar” ifadelerini kullanan CHP İlçe Başkanı Aykut Süt, sözlerini şöyle tamamladı:

“Alım gücü olarak kıyasladığımızda Slovenya’da bile asgari ücret bin Dolar düzeyinde, Avustralya’da ise 2 bin Dolar’dan fazla. Bugünkü koşullarda Türkiye’de de bin Dolar olması lazım. Ama asgari ücretten vergi yükü kaldırılmadan bunu yapmak mümkün değil”