Karasu Pazarcılar Derneği Başkanı Halit Yavuzyiğit hafta içi basınla bazı bilgiler paylaşarak pazarın marketlerden farkını adeta ortaya koydu.

Markette ayrı fiyat pazarda ayrı fiyat!

Marketlerde ürünlerin çoğu vatandaşın istediği gibi taze değil, ama fiyatlar pazara göre iki kat fazla.

Taze ürün pazarda, hafta da bir gün kurulan Pazar yerine ürünler taze geldiği için fiyatların uçuk olmasını bekleyen vatandaşlar fiyatların markete göre daha uygun olduğunu gördü.

Bu fiyat dengesi bu ülkede neye göre şekilleniyor anlamış değiliz.

Herkes market kendi kafasına göre fiyat belirleyemez diye biliyorum. Ancak fiyatlar hiçbir markette dengeli gözükmüyor.

Malın kalitesine göre fiyat belirleniyor denmesin. En kaliteli ürün pazarlarda olur. Pazardaki ürünlerin de fiyatları ortada.

Pazarcılar Derneği Başkanı Halit Yavuzyiğit Pazar ve market arasındaki farkları gösteren bazı görseller paylaştı bizimle.

Patlıcanın kilosu markette 44,90 TL pazarda 15 TL
Biberin kilosu markette 24,95 TL pazarda 20 TL
Portakalın kilosu markette 9,95 TL pazarda 5 TL
Muzun kilosu markette 39,95 TL pazarda 12 TL
Salatalığın kilosu markette 23,50 TL pazarda 13 TL
Elmanın kilosu markette 14,90 TL pazarda 6 TL
Domatesin kilosu markette 23,50 TL pazarda 12 TL

Market ve Pazar fiyatları arasında yarı yarıya fiyat farkını hep birlikte gördük. Şimdi taze ürün uygun, günlerce tezgahta bekleyen ürün fiyatı pahalı oluyor bu durumda.

İnsanların aklı ile dalga geçmek olmuyor mu bu durum?

Birde satışı yapılan ürünlerin fiyatlarını 39,95 veya 9,95 şeklinde küsuratlı koymaları yok mu? O beş kuruş için ürünlerin fiyatı 10 TL değil de 9,95 TL diyerek insanların kar yapmalarını sağlıyorlar sanırım.

Her neyse hayat pahalılığı gün geçtikçe daha fazla şekilde karşımıza çıkıyor. Gelişip büyüyemiyoruz. Bir ürüne yılda 10 defa zam geliyor ama bunu sorgulayacak kimsemiz yok.

Yaz çiz ne fayda. Herkes her şeyi biliyor ama herkes her şeyi konuşamıyor. Susuyoruz. Niye susuyoruz? Sesimizin çıktığı zamanlar oldu da düzelmedi mi?

Çok soru var sorulacak. Yorulduk artık. Aklımızla dalga geçiyorlar ama biz hala susuyoruz. Ürünlerin fiyatlarını gören çiftçiler sizler hakkınızı helal ediyorsanız bizde edelim.

Yaz geliyor.

Ürünler bir, bir bahçelerimizde çıkmaya başlayacak. Bakalım o ürünler çiftçilerimizden hangi fiyata alınıp maketlerde pazarlarda hangi fiyata satılacak.

Cevabı biliyorsunuz o yüzden hiç çene yapmaya gerek yok.

Yeme taraftarı değil de biraz emek taraftarı olsak keşke. Ama bu şartlarda bu da çok zor, herkes ağzına dolamış bir laf her yerde aynı söylemler. “Az kaldı sabredin. Normale döneceğiz” deniyor.

Yaklaşık son 5 yıldır normale dönmeyi beklediğimizi hatırlatmak isterim. Daha ne kadar bekleyeceğiz? Bu insanların akılları ile daha fazla oynamayın.

Herhangi bir kitle yüzünden bu ülkede bir sıkıntı yaşanıyorsa, ben o kitle yüzünden sıkıntıya neden giriyorum? Artık sorgulayıcı taraf biz olmalıyız. O kitleler değil.

Susun payı verip, ardından gün geçmeden o verilen payı sizin elinizden 10 misli geri alıyorlar ama bunu sorgulamıyor susuyoruz.

Hayırlı uykular!