Sosyal fobi, kişinin sosyal ortamlarda yani sosyal olduğu durumlarda, ortamda bulunan diğer insanlar tarafından tuhaf, gülünç veya utanç verici bulunmasından kaygı duyması hatta bu durumlardan büyük korku duymasıdır.

Bu çocuklar genel olarak çekingen, sessiz, ürkek, içine kapanık ve utangaç olarak nitelendirilir. Kalabalık içine girmekten, bulunmaktan, izlenmekten ve dikkat odağı olmaktan çok fazla rahatsız olurlar.

Akranları ile oyun oynamakta ve oyun kurmakta zorluk çekerler.

Kendilerini maalesef ifade edemez, konuşurken göz göze gelmek istemezler. Topluluk önünde konuşmaktan ve diğer çocuklarla konuşurken rahatsız olurlar. Grup oyunlarına girmek istemezler. Sınıf içinde sessiz kalır derse katılmaktan çekinir, parmak kaldırmaz, sesli okumaktan ve tahtaya kalkmaktan korku duyaralar.

Başkalarının önünde yemek yemeyi tercih etmezler, bir yabancı ile telefonda konuşmak, bir şeyler satın almak onlar için çok oldukça zordur. Bir grup içinde konuşurken ya da herhangi bir eylemde bulunurken aşırı sıkılırlar ve yüzleri kızarır, sesleri titrer. Ergenler bu tepkilerinin anlaşılmasından rahatsız olur konuşmalarının saçma değerlendirilmesi düşüncesi ile konuşmak istemezler.

Genellikle sessiz ve uzak kalırlar. Bu durum onları çok fazla etkiler ve psikolojik sorunlar yaşatmasına sebebiyet verir.