Ülkemizin ve Dünya’nın önündeki en büyük sorun iklim krizi ve beraberinde oluşacak olan gıda ve su krizleri. Özellikle 2030 yıllardan itibaren büyük bir gıda krizi ile baş başa kalabiliriz. Avrupa’nın birçok ülkesi bu konuda hazırlık yapıyor. Su krizi ile kısmen tanışsak bile tam olarak hayatımıza girmedi. Ama özellikle ülkemiz için kırmızı alarmlar her geçen yıl çalıyor. Şöyle bir örnek vereyim. Güncel. İran geçtiğimiz günlerde doğalgazı kesti. O ya da bu sebeple bir süre doğalgaz akışını kesti. Bunun yansımalarına şahit olduk kısa bir sürede olsa. İlerleyen yıllarda ülkeler arasında su kesintileri meydana gelecek. Çünkü eve lazım olan camiye haramdır denilecek. Buna hiç kimse bir karşı hamle de yapamaz. Çünkü başlıca yaşam kaynağı sudur. Hani günümüzün en büyük derdi göçler ya.

Siz o zaman görün kitlesel göç nasıl olacak. Uzmanlar sayısız makale yazıyor. Sayısız kere uyarılarda bulunuyorlar. Bu göç sadece yurt dışından değil bu arada. Yurt içinde de büyük bir göçle baş başa kalabiliriz. Geçtiğimiz aylarda da buna benzer bir yazı yazmıştım. Özellikle bilinçli su kullanımı için. Bu konuda evimizde iş yerimizde bilinçli olarak nasıl kullanabiliriz bunu her birimizin öğrenmesi lazım. Belki biz Karasu ve Sakarya olarak çok hissetmiyoruz. Ama İç Anadolu bölgemizde bazı iller her geçen yıl su sıkıntısını bir önceki yıldan daha fazla yaşıyor. Bunun bir sonraki adımı bize bir şey olmaz diyen büyük iller, bizim gibi su kaynağı bol illerde su krizinin baş göstermesi olacak. Bir sonrası ise ülkeler arası kriz. Bu kaçınılmaz. Bu olacak. Tüm araştırmalar, makaleler ve iklim sonuçları bunu gösteriyor. Tam bu nokta da geçenlerde bir habere rast geldim. Çorum’da belediye kar toplama çalışması yapıp tüm o karları baraja taşıyor. Aynısını İstanbul’da bir ilçe belediyesi de yapıyormuş. Bu yıllardır tartışılan hatta halk arasında keşke böyle yapılsa denen bir konuydu. Aynısı ilerleyen yıllarda tüm belediyelerden bekliyoruz. Sakarya’da da bu konuda bir planlama ve çalışma yapılabilir. Hatta Sapanca’yı kullanan Kocaeli Belediyesiyle ortak çalışma bile yapılabilir.

Şehrimizde barajlar için yapılabilir. Çünkü kar ve yağmur doğal birer su kaynağı. Avrupa’da yağmur suları için yapılan çalışmalar vardı. Ülkemizde de hükümet eliyle bazı pilot bölgelerde yağmur sularının boşa gitmemesi için çalışmalar yapılabilir. Çünkü bu konu ilerde stratejik bir hal alacak. Ülkemiz bölgesel anlamda stratejik bir konumdayken su anlamında da stratejik bir güç olabilir. Su sadece insan yaşamı için değil gıda üretimi, sanayi üretimi içinde de hassas bir kaynak. Hammadde. Bu kadar önemli bir kaynak ve hammaddenin korunarak arttırılması için her şey yapılmalı.