Karasu Belediyesi, Ziraat Bankası ile Terminal arasında yer alan caddeyi yenileme kararı aldı. Doğru bir karar. Defalarca söyledim kilitli parkeyle yapılan yolların çok çabuk deforme olduğu, kırıldığı, bozulduğu su götürmez bir gerçek. Tamiri de verimli olmuyor. Bizde 6 ayda bir yol kesilip bir çalışma yapıldığı için yollarımız hep yamalı. Sonra arabamızla 100 metre çukur ya da tümsek olmadan gidemiyoruz diye şikâyet ediyoruz.

Bir şeyi yeniden keşfetmeye gerek yok. Şehrin merkezlerini ya asfalt yapacaksın ya beton yol başka alternatifi yok. Şimdi gelelim belediyenin başladığı işe. Görmeden eleştirmeyin diyenler oluyor. Arkadaşlar tecrübe ile sabit işte İnönü İlköğretim Okulu ile Özşen Dershanesi arasındaki yolu yenilediler. Buda aynı projenin daha uzun versiyonu. Tek şerit araç yolu, tek şerit park yeri, bisiklet yolu, yamuk elektrik direkleri ve Karasu’nun olmazsa olmazı Palmiye ağaçları ama sanırım elimizde kalmadı projede başkâtip bir ağaç görseli paylaşmışlar.

Daha öncede Karasu merkezdeki trafik sorununu yazmıştım gene gündeme getireceğim. O lokasyon da yeterli park alanı yok, ücretli ücretsiz otopark da yok. Mesela ne yapacak bu insanlar çarşı merkezde işleri var; Belediyede, bankalarda, vergi dairesinde, tapuda, SGK'da, eczanelerde, kuyumcularda hemen hemen hepsi aynı konumda yer alıyor. Bu insanlar bankadaki işini halletmek için pazar yerinin oraya mı aracını bırakacak?

Belediyenin Kent Park yanındaki küçücük otoparkı kaç araç kapasiteli? İnsanlar şimdi bile araçlarını boş bir yere bırakabilmek için çarşının etrafında 5 tur atıyor. Orman İşletmenin oralara aracını bırakmak zorunda olanlar var. Tapunun üst tarafındaki bayırlar araç dolu. Gidip görün. Bu projeyle 600 metrelik yol tek şeride düşürülecek ve tek şerit araç parkına izin verilecek. Bir arabanın ortalama 4 metre uzunluğu olsa 150 araç artık o yol üzerine park edemeyecek.

Şimdi bile Karasu’da inanılmaz bir park sorunu varken bu projeden sonra çarşıda park yeri bulmak sandalye kapma oyununa dönecek. Dörtlüleri yakıp 5 dakika eczaneden bir ilaç alayım diye düşünenlerde araçlarını bırakamayacak. Size diyecekler ki gidin Pazar Yerinin oradaki Belediye parkına bırakın arabanızı. 5-10 dakikalık işiniz için 15 dakika yürüyeceksiniz üzerine otopark ücreti ödeyeceksiniz. Hayırlısı olsun buna da alışırız değil mi?

Amaç trafik sorununu çözmek değil insanlardan para toplamak. Üzgünüm ama durum bu. Böyle olmasa Kent Park'ı katlı otoparka çevirirsin sorun çözülür en masrafsızı bu. Keza Kent Park'a "park" demeye dilim varmıyor. Üçte ikisinden fazlası beton ve kafe alanı. Kalan üç beş yere ağaç dikmişler. Katsız otopark bile olur bir günde acil çözüm olarak. Sadece kamu çalışanları, bankacılar ve esnaflar araçlarını ücretsiz otoparka park edebilse çarşıdaki park sorununun yarısı çözüme kavuşur.

Tüm bunların dışında İnönü İlköğretim Okulunun önündeki o devasa ağacı kesmeleri beni çok üzdü. Kim bilir benim gibi kaç insanın çocukluğu gençliği o ağacın önünde geçti, gölgesinde dinlendi. Kestiler. Bu insanların hiçbir şeye saygısı ve sevgisi olmadığını söyledim. Ne vatandaşına, esnafa, doğaya, yeşile, hayvana yok. Sadece kocaman bir egoyla bu ilçeyi yönetiyorlar. Yazıklar olsun.