Tramer (trafik sigortası bilgi merkezi) 2000’lerin hemen başında kurulmuş ve o tarihten bu yana düzenlenen zorunlu trafik sigortası ve kasko poliçelerinin düzenlenme zamanıyla oynanarak manipule edilmesinin, sahte poliçe düzenlenmesinin önüne geçerek trafik sigorta poliçelerinde fiyatların firmadan firmaya farklılık göstermeden aynı güvence bedellerini aynı fiyatlara vatandaşlara sunulmasını sağlayan ve tüm sigorta poliçe kayıtlarını sigorta şirketlerinin insafına bırakmadan hazine müsteşarlı çatısı altında tek bir veri tabanında toplayıp bu bilgileri her vatandaşın dilediği zaman ulaşabileceği bir sisteme dönüştüren kurumdur. Kurulduğu yıllarda sistemin belli başlı açıklarından veya bilgi eksikliğinden ötürü bir kısım olumsuz durumlar yaşanmış olsa da günümüzde sistem kendini geliştirmiş ancak bilgi eksikliği veya hatalı bilgiye sahip olma sebebiyle bu durumlar yaşanabilmektedir.

 

Araç satın almadan önce tabiki tramer kaydını hem plakadan hem şase numarasından kontrol etmeliyiz ancak burada kaydı herşey demek değildir. Tramer kaydının olmaması aracınızın hasarsız olduğu anlamına gelmez. Tramer sisteminde sadece sigorta şirketleri tarafından karşılanan hasarların oluşum sebebi, poliçe sahibine veya adına ödenen rakam ile yapılan onarımların listesi bulunmaktadır. Ayrıca ne kadar süre kaskolu kaldığı da erişilebilen bilgiler dahilindedir. Burada yapılması gereken belirli yeterlilik belgelerine sahip referansı sağlam kurumsal bir noktada ekspertiz yaptırmaktır. Çünkü piyasada dolaşan araçların bir kısmının kaskosu bulunmamakta veya olsa bile bazı durumlarda ( alkollü araç kullanımı,kötü niyetli ve bilinçli hasar ) sigorta şirketleri bunları karşılamamaktadır. Örnek verelim kazaya karıştınız ve kaskonuz yok sizin trafik sigortanız sadece karşı tarafın hasarını karşılayacak ve diğer tarafın tramer kaydında hasarın boyutuna göre rakamsız hasar kaydı veya rakamsız ağır hasar kaydı çıkacaktır.

 

Peki siz ne yapacaksınız aracınızı cebinizden yaptıracaksınız veya o haliyle satacağınız kişi cebinden yaptıracak ve tramer temiz olduğu halde işlemli bir araç ortaya çıkacak. Veya kaskonuz ve trafik sigortanız mevcut ancak alkollü olarak tek taraflı bir kazaya karıştınız bu durumda sigorta şirketi sizin hasarınızın onarımını karşılamayacak ve aynı demin bahsettiğim durum ortaya çıkacak. İşte piyasada bu şekilde binlerce araç dolaşmaktadır. Sonrasında araç model yılını , hasarın oluştuğu yılı ve rakamı mutlaka o günün şartları dahilinde değerlendirmek gerekir. Yıllar geçtikçe gerek vergilerin artması gerekse TL’nin değer kaybı sonucu araçların TL karşılığı eskidikleri halde artmıştır. Örnek olarak 2008 yılında 82.000 TL‘ye sıfır satılan Honda S2000 araç şuan ikinci elde 300.000 TL’ye istenebilmektedir. Bu aracın 2009 yılında 30.000 TL hasar oluşumu varsa onu bugünün fiyatıyla bakarak küçük bir hasar olarak değerlendirmemek gerekir. Bugün belki basit bir ön far takımı 15.000 TL olan aracın o dönem komple motoru 15-20 bin TL olabilir.

 

Dikkatli sürün, kendinize iyi bakın iyi haftalar.