-

Pazartesi günü gerçekleştirilen bakanlar kurulu toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kademeli normalleşme ile ilgili olarak merak edilen açıklamaları yaptı ve sürecin yol haritası belirledi. İşte kademeli normalleşmenin dikkat çeken detayları:

- Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları, düşük ve orta riskli illerde tamamen kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek olan illerde Pazar günleri devam edecek.

- Hafta içi uygulanan ve akşam 21:00 ile sabah 05:00 arasında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları devam edecek.

- Okul öncesi ve ilkokullar ile 8. ve 12.sınıflar için eğitim başlayacak.

- Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokul ve liselerde diğer kademeler yüz yüze eğitime başlayacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde sadece yüz yüze sınavlar gerçekleştirilecek.

- Restoran, kafeterya, lokantalar, çay bahçeleri vb. işletmeler, yüksek riskli iller dışındaki şehirlerde 07:00 – 19:00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle hizmet vermeye başlayacak.

- Halı saha ve yüzme havuzu gibi işletmeler düşük ve orta riskli şehirlerde 09:00 – 19:00 saatleri arasında faaliyet verebilecek.

- Kamu çalışma saatleri, tüm ülkede normale dönecek. İhtiyaç halinde valilikler farklı uygulama yapacak.

- 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı vatandaşlar için düşük ve orta sikli illerde yasak kaldırılırken yüksek ve çok yüksek riskli illerde sokağa çıkma süresi artacak, belirli saatlerde yasak devam edecek.

- Nikah, düğün, nişan vb. cemiyetler düşük ve orta riskli illerde 100 kişiyi, yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise 50 kişiyi geçmeyecek şekilde ve 1 saatle sınırlı olarak yapılabilecek.

SAKARYA İÇİN YASAK ve KISITLAMALAR NASIL OLACAK?

Sakarya, çok yüksek riskli iller arasında yer alıyor. Bu kapsama göre Sakarya için alınan kararlar şöyle:

- Restoran, lokanta, kafeterya vb. işletmeler sadece paket servis hizmeti vermeye devam edecek. Oturarak müşteri kabul edemeyecek.

- Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması sadece Pazar günleri gerçekleştirilecek.

- Hafta içi sokağa çıkma kısıtlaması aynı şekliyle devam edecek.

- Sadece okul öncesi, 8. ve 12. Sınıflar yüz yüze eğitime başlayacak ve sadece yüz yüze sınavlar gerçekleştirilecek.

- 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek. Fakat sokağa çıkma saatleri arttırılacak.

- Nikah, düğün, nişan gibi merasimler 50 kişiyi geçmeyecek şekilde ve 1 saatt ile kısıtlanmış olarak yapılabilecek.

- Halı sahalar ve yüzme havuzları kapalı kalmaya devam edecek.