-

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

- Hafta içi işyerleri saat 07:00 – 18:00 saatleri arasında açık olacak.

- Hafta sonu ise saat 10:00 – 17:00 arası market, manav, kasap ve kuruyemişçiler açık olacak. 65 yaş üzeri ve 18 yaş altı vatandaşlar hafta sonu sokağa çıkamayacak. Bu yaş rubu dışındaki vatandaşlar, açık olan işletmelere araç kullanmamak şartıyla yürüme mesafesinde gidebilecek.

- 65 yaş üzeri vatandaşlar hafta içi her gün saat 10:00 – 14:00 arası dışarıya çıkabilecek. 18 yaş altı ise hafta içi her gün saat 14:00 – 18:00 arasında dışarıya çıkabilecek.

- İki hafta sürecek olan kısmi kapanma 14 Nisan 2021 Çarşamba günü saat 19:00’da başlayacak.

- Hafta içi saat 19:00 – 05:00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Hafta sonu ise Cuma günü 19:00 ile Pazartesi günü saat 05:00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

- Fırınlarda özel sipariş, ekmek ve pide üretimi, iftara 1 saat kala sonlandırılacak. İftara kadar fırınlarda satış yapılabilecek. İftardan sonra üretim ve satışa devam edilebilecek.

- Zincir marketler saat 10:00’da açılacak.

SEYAHAT ve ULAŞIM

- 65 yaş üzeri ve 18 yaş altı vatandaşlar, hafta içi ve hafta sonu şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.

- Yüz yüze eğitim kapsamında olan öğrenciler, durumlarını belgelendirme şartıyla toplu taşıma araçlarını kullanabilecek.

- Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda) zorunlu haller dışında vatandaşların toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek.

- Herhangi bir zorunlu hali bulunmayan kişilerin sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahatleri ancak toplu ulaşım araçlarını kullanılmak suretiyle mümkün olacak.

- Şehir içi toplu ulaşım araçlarında oturma kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılacak. Toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına müsaade edilmeyecek.

AÇIK ve KAPALI OLACAK İŞLETMELER

- 16 Mayıs 2021 Pazar günü saat 24:00’a kadar yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane, tatlıcı gibi yerler) işyerlerinin iç veya dış alanlarında masada müşteri kabul edemeyecek.

- Bu süre içerisinde yeme-içme yerleri hafta içi günlerde 07:00 – 19:00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, saat 19:00’dan sahur vaktine kadar sadece paket servis, Cumartesi ve Pazar günleri ise sabah 10:00’dan sahur vaktine kadar sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebilecek.

- Aşağıda belirtilen işyerlerinin faaliyetlerine 17 Mayıs 2021 Pazartesi gününe kadar geçici olarak ara verilecektir:

- Halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, güzellik merkezi/salonları, hamam ve saunalar, lunaparklar ve tematik parkları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonu gibi yerler.

- Çay ocakları ise masa, sandalye / taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecek.

TOPLU KATILIMLI ETKİNLİKLER

- 17 Mayıs 2021 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinliklerine izin verilmeyecek.

- Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmekle birlikte nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, 17 Mayıs 2021 tarihinden itibaren yapılabilecek. Bu süreye kadar herhangi bir şekilde nişan, kına, tören, merasim, düğün yapılmasına müsaade edilmeyecek.

KAMU SAATLERİ

- Kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan ve/veya dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinden azami düzeyde istifade edilecek. İdari izin kapsamındaki personele (hamile çalışanlar, süt izni kullananlar, 10 yaş ve altında çocuğu olan kadın çalışanlar, engelli çalışanlar, 60 yaş üzerindeki personel, kronik rahatsızlığı bulunanlar) kolaylık gösterilecek ve kamuda mesai saatlerinin başlangıç ve bitiş saatlerinin 10.00-16.00 olarak uygulanması sağlanacak. Çalışma koşulları, şartları ve imkanları uygun olan özel sektör firmalarında da esnek çalışma yöntemlerine geçilmesi teşvik edilecek.