KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu
Nevtan Angün’ün haberi

 

 

“Nikah merasimlerinde uygulanacak tedbirler” konulu genelge, İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderildi. 1 Temmuz itibariyle yapılmasına izin verilen nikah merasimleri ve düğünler için uygulanması gereken kurallar şöyle:

 

- Nikah merasimleri, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün olduğunca açık havada yapılacak ve süre mümkün olduğu kadar kısa tutulacak.

 

- Nikah merasimleri, işletmelerin oturma düzenine göre mesafe kurallarına uygun olarak hazırlanan oturma planına göre gerçekleştirilecek.

 

- Misafir kapasitesi, tesisin mesafeye uygun oturma planına göre belirlenecek ve bu sayıdan fazla misafir kabul edilmeyecek.

 

- Girişlerde mutlaka ateş ölçümü yapılacak. 38 dereceden yüksek olanların en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak.

 

- Mekanlara maskesiz asla girilemeyecek. İşletme sahibi, mekan girişinde misafir kapasitesi sayısınca maske bulunduracak. Maskesiz misafirlere maske dağıtılacak.

 

- Merasim süresince gelin, damat, şahitler, nikah memuru ve misafirler maskelerini çıkartamayacak. Merasim süresince tebrik amaçlı, tokalaşma ve sarılma gibi temaslar asla yapılmayacak.

 

- Mekan girişlerinde dezenfektan veya el antiseptiği bulundurulacak ve misafirlerin ellerini dezenfekte etmeleri sağlanacak.

 

- Oturma düzeninde masalar arası en az 1,5 metre, masalarda bulunan sandalyeler arası en az 60 cm mesafe bulundurulacak.

 

- Mesafe ve oturma düzeni, aynı evde oturan çekirdek aile için uygulanmayacak.

 

- Her masada yeterli sayıda en az yüzde 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak.

 

- Sabit oturma düzeni olan nikah salonu faaliyeti gösteren salonlarda misafirler, birer koltuk boşluk bırakarak oturabilecek. Yan yana oturan her misafir arasında bir koltuk boş kalacak.

 

- Gelin ve damat bekleme odalarında pencere gibi doğal havalandırma olmasına dikkat edilecek. Klima kullanılmayacak.

 

- Karşılama, uğurlama ve takı merasimlerinde tokalaşma gibi temaslar yapılmayacak.

 

- Takı ve hediyeler, salonun uygun bir yerinde bulundurulan sandık benzeri kutulara bırakılacak. Gelin ve damada temaslı takı veya para takılamayacak.

 

- Toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak. Fotoğraf çekimi ve pasta kesiminde, gelin ve damat hariç herkes, sosyal mesafe kurallarına dikkat edecek.

 

- Nikah ve düğün merasimlerinde dans ve oyun amaçlı müzik yayını ve canlı müzik yapılmayacak. Sadece misafirlerin dinlenmesine yönelik müzik ve canlı müzik yapılabilecek.

 

- Mekanların havalandırması, doğal hava sirkülasyonuyla sağlanacak. Pencere ve kapılar açık tutulacak, klima kullanılmayacak.

 

- Nikah salonlarında, her nikah merasimi arasında en az 15 dakika boşluk bırakılacak. Bu süre içerisinde içeriye misafir alınmayacak ve mekan havalandırılacak.

 

- Kapalı mekanlarda bulunan çocuk oyun alanları kapalı olacak. Açık alanlarda bulunan çocuk oyun alanlarında sık temas edilen yerler dezenfekte edilme şartıyla açık tutulabilecek. Bu oyun alanlarında, 1 metreden az mesafe gerektiren aktiviteler yapılmayacak.

 

- Mekanlardaki asansörlere, aynı anda kabin kapasitesinin üçte biri kadar kişi binebilecek. Asansör içerisinde sosyal mesafe korunacak şekilde durulacak.