Her konuda kutuplaşan, kutuplaştırılan ülkemizde şimdiki gündemimiz de yangın söndürme uçakları. Hiç bir zaman asıl konuyu tartışamıyoruz. Hep polemikler karşılıklı vatan hainliği suçlamaları üzerinden dönen bir muhabbet. Ülkenin birçok farklı noktasında 107 adet yangın çıkmış bunu çıkaranların peşine düşmüyoruz da birbirimizin peşine düşüyoruz.

Şimdi hükümeti eleştirmenin zamanı değilmiş. Yahu ben bu işi anlayamadım. Terör saldırısı olur önlemezler şimdi eleştiri zamanı değil. Deprem olur devlet bizden 10 lira dilenir şimdi yaraları sarma zamanı. Sel olur nehir yataklarına imar izni verilmiş şimdi acıları sarma zamanı. Yangın olur ülkenin cumhurbaşkanın şahsına ait 13 uçağı var, koskoca ülkenin yangın söndürme uçağı yok şimdi bunları mı konuşacağız. Efendiler bu işleri ne zaman konuşacağız olayların üzerinden on yıl geçince mi?

Gelelim arap saçına dönen uçak meselesine. Türkiye'nin tek havadan yangın söndürme uçak filosuna sahip olduğunu belirten Gökçen Havacılık envanterinde, 2009 yılında alınmış 9 adet CL-215 Bombardier yangın söndürme uçağı olduğu belirtiliyor.

Oysa 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin elinde orman yangınlarıyla mücadele edecek bir uçak filosunun bulunmadığını açıklamış, Türk Hava Kurumu'nun elindeki CL-215 model 6 uçak olduğunu ve bunların üçünün faal olmadığı belirtmişti.

Türkiye'de yangın söndürme uçağı ile ilgili haberlerin ardından yazılı bir açıklama yayımlayan Türk Hava Kurumu, "Şu anda Manavgat dahil ülkemizin çeşitli bölgelerinde 3 adet Beriev BE-200. 10 bin litre kapasiteli amfibik yangın söndürme uçağı, 15 adet Mİ-8 2.500 litre kapasiteli genel maksat helikopteri, 2 adet genel maksat yangın söndürme CH-47 Chinook 7,500 litre kapasiteli helikopterler olmak üzere toplam 20 aracımız Manavgat'taki orman yangınları dahil, ülkemizin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahale etmektedir." dedi.

Cumhurbaşkanı ve bakanı mı yalan konuşuyor THK'ya kayyum olarak atanan başkanı mı? Bunları da geçelim daha geçen sene İzmir'de çıkan yangının ardından da benzer tartışmalar çıkmış THK'nın uçaklarına kullanılamaz halde demişlerdi. Güzel. Peki neden yenilemiyorsunuz? Bütçe yok. Olmayan bütçeyle Akp Genel Başkanı şahsına ait 13 uçak, kışlık saray, yazlık saray alabiliyor, bakanlar ayrı ayrı özel uçaklarla seyahat edebiliyor, İstanbul'a milyarlarca dolara mâl olacak bir kanal açmayı gözünüz kesiyor, günlüğü bilmem kaç milyona Rusya'dan yangın söndürme uçakları kiralayabiliyoruz fakat 20 tane THK' ya uçak alamıyoruz öyle mi?

Tarihin en beceriksiz Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bu döneme denk geldi. Buda bizim şansımız. Önce sistemli olarak ülkenin tarım politikası çöktü, tarımsal üretim azaldı, verimlilik düştü, maliyetler arttı, çiftçiye destek verilmedi haliyle markette pazarda sebze meyve fiyatları uçtu. Meraklıları Pakdemirli dönemindeki tarımsal verileri inceleyebilir.

Sonucunda yangınlara karşı alınmayan önlemler, çıkarılmayan dersler, yetersiz teçhizat, tutarsız açıklamalar. Olanlara karşı çok öfkeli ve sinirliyim. Avrupa'da ortalama ülkelerin 20-30 adet yangın söndürme uçağı bulunuyor. Askerlerinin bir bölümünü doğal afetlere müdahale etmeleri için eğitiyorlar. Bakın gelecek sene Allah korusun tekrar benzer olaylar olsa gene aynı şeyleri konuşacağız. Bir adım bile atılmayacak bu konuda.