Komşu ilçemiz olan Hendek'teki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamadan kurtulan işçiler, patlamanın ardından açıklama yaptı.

 

İşçiler, 4 gündür mallarda ısınma meydana geldiğini yapılan uyarıların dikkate alınmadığını söyledi. Havai fişek fabrikasındaki patlamada yaralı kurtulan işçi malların aşırı ısındığı için patlamanın meydana gelmiş olabileceği iddia etti.

 

"Isınma olmaması gereken bir şey, uyardık ama dinlemediler" diyen fabrika çalışanının bu açıklamalarını kimse hafife almamalıdır.

 

İşçiler açıklamalarının devamında "Patlama üretim sırasında olmadı. Depolara konulan mallar aşırı ısındıkları için patlama meydana geldi. Malların dışına kâğıttan bir jelatin sarılır.

 

O jelatin mallara ısınma yapmış. Yetkililere 4 gündür söylüyorduk ve yanımdaki işçileri de uyarıyordum. Malları dışarı serdim. Benim bölümümde ölüm yok. Bütün bölümleri uyarıyordum, kapının önüne karton bir şey koymayın da her an kaçabilelim diye.

 

Burada genç çalışmıyor çünkü tedbir yok. Oraya ancak muhtaç olan biri gider. Ben de muhtaçtım. Kirada oturuyorum ne yapayım. Eşim orada çalışıyordu, ben inşaatlarda yevmiyeli çalışıyorum. Gündelikçi olarak. Benim oğlum askerden annesinin cenazesine geldi.

 

Bu fabrikanın kaçıncı patlayışı? Her patladığından sonra isim değiştirilerek yeniden kurulmaz ki. Neden incelemiyorsunuz. Onlar sefasını sürer, biz bağıra bağıra ağlarız sadece. Ben şimdi çoluk çocuğum ile kalacağım evde. Benim yaramı kim saracak, hiç kimse. Diye isyan eden bir eş.

 

Yitip giden canlara mı üzülelim? Yetim ve öksüz kalan çocuklara mı?

 

Çalışanın uyarıları neden dikkate alınmaz? Annesinin, Babasının, Eşinin cansız bedenlerini ormanlık arazide arayan evlatlar, eşler ne yapacak. Acı içerisinde bekleyişlerine devam mı edecek?

 

“Mallar ısındı diye uyardık ama dikkate alınmadı” diye açıklama yapan işçilerin bu sözleri masaya yatırılmalıdır.

 

11 yılda 5 kez bir fabrikada patlama meydana geliyorsa yöneticilerinde şapkasını önüne koyup kendilerini sorgulamaları gerekmektedir.

 

Çalışanların değil, yöneticilerin akıllarında soru işaretleri olması gerekmektedir. Fabrikada bulunan 200’e yakın can yanarken bizlerinde canı yandı.

 

Bizler yarın ve diğer gün unutup gideceğiz ama eşlerinin, evlatlarının tabutlarını taşıyan anne babalar bu acıyı nasıl unutacak?

 

Sadece sorular var. Cevapları kimlerden alacağız bilmiyoruz. Yöneticilik yapamayanlar, yöneticilik yapmasın.

 

Hayırlı haftalar…