Bu yıl Milli Eğitim açısından talihsizlik mi diyelim, iş bilmezlik mi diyelim bir plansızlık silsilesidir gidiyor. Okulların kapalı olduğu, daha doğrusu yüz yüze eğitimin yapılmadığı süreçte ve beraberindeki yaz sezonunda yatan sevgili bakanlığımız, Karasu’daki okulların güçlendirme çalışmasını okullar açılınca yapmış ve öğrenciler en yakın okullara taşınmıştı.

Derken okulları açtık, kapanma korkusunu da attık, hijyen, temizlik dedik ama okullara hizmetli verilmedi. Çöpler sorun, tuvaletler sorun, koridor ve sınıflar daha da sorun. Yetmedi kapılara güvenlik verilmedi. Hala bir okula silahla samuray kılıcıyla girip, sevgilisini ya da rasgele birini öldüren olmadı da Allah’a şükür bir sıkıntı yaşamadık.

Sabredin dedik 2023 seçimlerinde her okula geçen seçim senesinde olduğu gibi 5-6’şar hizmetli verirler (!) Ama sabredilecek bir mevzu değil bu personel yetersizliği. Yeniden aynı konuyu deşmenin bir faydası olmayacağından son mevzuya değineyim. Karasu’da 5 okulun bir arada olduğu ve binlerce öğrenciyi ilgilendiren bir saçmalık / talihsizlik / iş bilmezlik (adını siz koyun) daha peyda oluverdi.

Dedik ya bu yıl Milli Eğitim için şanssız bir yıl. Astrolojiye göre hangi burçtansa artık yükseleni yerlerde… Aralık ayının göbeğinde havaların sıfırın altına düşeceği hafta ve kar beklenen günlerde İnönü İlkokulu’nun hemen ardından da Fatih Sultan Mehmet İlk ve Ortaokulu’nun ortak kazanı söküldü. Doğalgaza geçiş sırası ancak okulumuza geldi ve Bakanlık tarafından yapılan ihale kararı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne oradan da okul müdürlüğüne iletildi.

Şimdi kim ne yapsın? Dedik ya istense kasten yapılsa ancak bu kadar saçmalanır. Velilerin ve öğrencilerin sesini burada ilçe ve okul müdürlüğü çekiyor şimdi. İhaleyi alan firma yetkilisi kazanı sökeceğini söylüyor. Bizim müdürlüklerimiz karşı çıkıyor. Yetkili, durumu İl Milli Eğitim’e şikayet ediyor. Emir yukarıdan: Sökün kazanı!

Fatih Sultan Mehmet İlk ve Ortaokulu ile Mehmet Akif Ersoy İlk ve Ortaokulu da aynı kazana ait binalarda eğitim görüyor. Aziziye İlkokulu da aynı şekilde İnönü İlkokulu ile aynı binada eğitim görüyor. Bu okulların dönüşümünün ardından Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Gazi İlk ve Ortaokulu da aynı sorunu yaşayacak ve kazanları sökülecek.

Ödenek geç geldi, ihale geç yapıldı, bu fırsat kaçmazdı elbette. Ödeneği geri göndersen katı yakıta devam edilecek. Zaten bazı okulların kazanlarından şikayet vardı. Şimdi tertemiz tozsuz, kirsiz enerji ile ısınacak okullar. Buna elbette sözümüz yok. Hatta okullar bu personel eksikliği sıkıntısı sürecinde birer kaloriferci maaşından da feragat edecek. Ama kardeşim zamanlaması doğru mu? Bu soğukta bu çocuklara bir hafta eziyet olur mu?

İki ay önce yapılan ihaleye kimsenin girmemesi ve yeniden yapılan ihalenin bir buçuk ay zaman kaybettirmesi, 20 Aralık’a kadar da ihaleyi alan firmaya süre verilmesi nedeniyle İnönü İlkokulu ile Fatih Sultan Mehmet İlk ve Ortaokulu şu an zor durumda. Velilere mesaj atılıyor. Yaklaşık bir haftalık bir zorlu parkur başlıyor çocuklar için. Kaymakamlık eliyle Kızılay’dan katalitik sobalar ayarlanıyor, tüp desteği. Sınıflara birer bomba yerleştiriliyor çocuklar ısınsın diye.

Yukarıdan yazı yazıyorsunuz il ve ilçelere… Pandemi tedbirlerini alın diyorsunuz, okullarda hizmetli yok. Sosyal mesafe diyorsunuz, hasta olmayın diye çabalıyorsunuz binlerce öğrenciyi soğuğa terk ediyorsunuz. İlk ve ortaokul kantinlerinde çocuklar yanmasın diye çay ve kahve sattırmıyorsunuz, sınıflara tüplü katalitik yani bomba yerleştiriyorsunuz.

Allah aşkına sayın bakanlık yetkilileri, siz bu kadar saçmalığı bilerek mi yapıyorsunuz? Kervanı yola dizip de “Gerisi Allah kerim” diyerek mi yürüyor Milli olan eğitimimiz. Yahu şu işleri zamanında planlayıp yapmak daha mı zor? Çatır çatır para basan devletimiz, okullara mı ödenek ayıramıyor.

Güvenlik görevlisi yollamazsınız, Okul aile birliği kendi imkanlarıyla ya kapıya güvenlik almaya çalışır ya hizmetli. Bütçesi sıkışır, okul kantincisinden kiraya destek isteyecek duruma düşürürsünüz. Kantin sahibi devletten daha mı zengin? Yok yok, vallahi siz kasten yapıyorsunuz. Ceremesini de ilçedeki ve okullardaki muhatap müdürler çekiyor. Allah size kolaylık versin sayın müdürlerim.