Peynir üretimi sırasında süzme işinden sonra ortaya çıkan yeşilimsi sarı renkteki suya peynir altı suyu denir. Eski zamanlarda nasıl değerlendirileceği bilinmediği için kullanılmayan peynir altı suyunun kıymeti günümüzde daha iyi anlaşılmıştır. Hatta peynir altı suyunun peynirden daha faydalı olduğunu bile söyleyebiliriz.

 

Peynir işlemede ortalama her 100 kg sütün 85 kg’ı peynir suyuna dönüştürülmektedir. Peynir altı suyuna kendine özgü rengi veren, içerisindeki zengin B2 vitaminidir. Protein ve mineral maddelerce yoğundur. Peynir altı suyunda, laktoz, mineraller, vitaminler, proteinler ve çok az miktarda süt yağı bulunur. Bunların içinde proteinler en önemli kısmı oluşturur. Bu proteinler alfa laktalbumin, beta laktobumin, immunoglobulin, laktoferrin ve albümindir.

 

Ayrıca içinde bulundurduğu lösin amino asiti yağ yakımına ve kasların artmasına yardımcıdır. Özellikle iştahı baskılayan kolesistokinin ve glukagon like peptid-1 hormonlarını arttırarak kilo vermeyi de hızlandırır.  Şeker hastalarında kan şekerini dengelemede faydalıdır. Probiyotik etkisi ile vücutta bakteri üremesini durdurur. Yaraların iyileşmesini hızlandırır.

 

 Kemik gelişimini destekler. Antibiyotik etki gösterir. Erkeklerde prostat büyümesini engellediğine dair çalışmalar vardır. Kolesterol düşürücü etkisi vardır.

 

Buzdolabında 3-5 gün süreyle saklanabilir. Evlerde hamur işlerine eklediğiniz süt veya su yerine, makarna suyuna, çorba yapımına kullanabileceğiniz gibi gıda sanayinde ekmek, konserve ve çorba dahil pek çok gıdada, ayrıca sporcu destek ürünlerinde de kullanılır.

 

Bir sporcunun tüketebileceği en kaliteli protein kaynaklarından biridir. Peynir altı suyu özellikle egzersizden sonraki dönemde tüketim için son derece uygundur. Diğer protein kaynaklarından daha kolay sindirilir ve kana geçer. Ayrıca diğer içeceklere göre kalorisi daha düşüktür.