Bahsedeceğim konuya dair benzer meseleleri daha önce de dile getirdim ama bu kez farklı konularla ilişkilendirmek istiyorum.

Plaj Caddesi’ne emniyet ekipleri ilk olarak emniyet bandı çekti. Ardından da demir bariyer yerleştirdi. iyi ki burada bıraktılar, beton dökmeden, çivili kapan atmadan (!)...

İroniyi anlamış olmanızı umuyorum. Burada emniyete değil gönderme, vatandaşın adımına göre kurumlar bir adım atar. Sen, üzerinde Türkçe “Girilmez” yazan bandın içinden geçmeye kalkarsan, bile bile yırtıp ezer geçer ve arkana dahi bakmazsan, sana çit de çekerler, kapan da kurarlar.

Tertemiz asfalt dökülür, bir süre sonra kasis konur, söyleniriz. Hiç demeyiz ki “Bu kasisi buraya neden yaptılar?” Yapana suç buluruz, yapanı aklımıza getirmeden.

Trafik kuralları, kanun, yazılı tüm kurallar İNSANLAR içindir. İnsan olan zaten beynini kullanır ve kurallara uyar. Uymayan mı? varın adını siz koyun. Şimdi bir anı ile örnek vereyim sonra Plaj Caddesindeki bant-bariyer konusuna döneceğim.

Kuzenim Amerika’da yaşıyor. Okuduğu üniversitenin apartlarından oluşan yurt bölgesinde kalıyor. gece yarısı, arkadaşının apartından aracıyla çıkıyor ve kendi apartına gidecek.

Yaya geçidine yaklaşıyor. Birinci çizgiyi geçiyor, yaya geçidinden önceki çizgi tampon hizasına gelince duruyor. Geç fark etmiş ve kural ihlali yapmış. Saniyesinde ağaçların arasından çakar ve siren fark ediyor. Gözünü sevdiğim Amerikan polisi elini silahının kabzaya atarak yaklaşıyor ve ellerini görebileceği şekilde direksiyona koymasını hafifçe camı indirmesini vs. vs. sayarak bizim kuzeni indiriyor.

Kuzenime şunu soruyor: Aracının freninde teknik bir arıza mı vardı durmadın ilk çizgide? Yanıt hayır! Alkol mü vardı algın zauıftı? Yanıt hayır? O halde senin psikolojik sorunu var. Teknik sorun yok araçta, sen sağlıklısın, o halde beyninde problem var ki kurala KASTEN uymadın.

Hoop bizimkinin ehliyetine geçici olarak el koyuyor ve bir hafta psikoloğa gönderiyor. Eğer rapor alamazsa ehliyet güm... Neyse ki kurtarmış ehliyeti.

Şimdi gelelim bizim ülkemizdeki psikolojisi bozuk insanlara. Bile bile kural ihlali yapıyorsun, yasağı çiğniyorsun. Sonra senin yüzünden ben kasise katlanıyor, demir çitle karşılaşıyorum.

Devlet vatandaşına tuzak kurmaz diyerek Plaj Caddesi’ndeki bariyerlere tepki gösteren oldu. Çirkindir, yakışmaz eyvallah, haklısındır. Ki kanımca da çirkin bir görüntü.

Peki belgesiz, izinsiz aracıyla sokağa çıkanlar çok mu masum? Bu kişiler olmasa, tam kapanmada trafik yoğunluğu olmasa o çit oraya çekilir miydi?

İnsan olan kurala uyarsa ne kasis yapılır, ne çit çekilir ne de ceza kesilir. Hatta güzel bir tüyo vereyim, trafikte ölmezsiniz bile biliyor musunuz? Kurallar yaşamak ve yaşatmak için. Kurallara uyarsak karşımıza tepki olarak devlet çıkmaz. Kasaba da arabanla gitmeyiver zeki kardeşim. Sendeki beyin herkeste var! Yapanda değil yaptıranda kabahat arayalım.