İnsanlık olarak genel bir ‘sorunumuz’ olan cinsel istismar nedir biliyor muyuz?
İstismara uğrayan bireylerin çocuk, genç, yaşlı fark etmeksizin yanlış olan bir şeyleri hissettiklerini ve bildiklerini ülkece anlamış olmamız gerekiyor.

Özellikle çocuklar konusunda bu istismarın maalesef ki yetişkinlerle paylaşımı zor oluyor. Bu zor ve karmaşık olan konu için elbette birçok neden sıralanabilir.

Cinsel istismar olarak adlandırılan durum sadece tecavüz demek değildir. Cinsel istismar cinsel haz duymak, çocuğun bedeninin ellenmesi, çeşitli bölgelere sürekli dokunulması, çocuğa cinsel içerikli konuşmak, uygunsuz öpmek, doğru olmayan resimler gösterilmesi gibi konuları da içerisine almaktadır.

Bir kereye mahsus olsa dahi bu davranışların adı ‘cinsel istismardır’. ‘Bir kereden bir şey olmaz’ gibi bir düşünce büyük bir yanılgıdır ve böyle bir durumla karşılaşan çocuk uğradığı zarar karşısında bilinçsiz olabilir. Bu durumun farkında olup geçiştiren bireyler ise sadece kendini kandırmış olur.
Cinsel istismarda bulunan bireyler yaş, meslek, kültür fark etmeksizin sosyo-ekonomik her sınıftan olabilir.

Aslında baktığımızda kibar, hoş, okumuş, iyi bir işi ve statüsü olan bir kişi her hangi bir çocuğa istismarda bulunmuş olabilir, bilmemiz gereken ve çocuklara öğretmemiz gereken bu konularda dikkatli olmaktır.

Ebeveynler cinsel istismara girebilecek her davranışı mutlaka çocuklarına anlatmalıdır. Çocukların hem duygusal hem de fiziksel olarak hayatlarında varlıklarını belirgin şekilde hissettirmeleri gerekmektedir. Çocuğa ‘vücudun sana ait’ cümlesi sık sık dile getirilmelidir. Kimsenin vücuduna dokunmaya, kimsenin öpmeye ve rahatsız etmeye hakkı olmadığını açıklamak gerekir.
Cinsel istismar gerçeği asla yok sayılmamalı ve ‘benim başıma gelmez’ denilmemelidir.
Çocukları denetlemeli ve çocuklardan uzak olduğunuzda gün sonunda mutlaka neler yaptığını sormalısınız. Anlattıklarının içinde her hangi bir temaslı durum karşısında çocuğu uygun bir dille gerekli şekilde uyarmalısınız.

Çocuğa aile dışındaki bireylerin dokunmaması gerektiğini uygun bir dille aktarmalı ve dokunduğunda size anlatmasının uygun olacağını ifade etmelisiniz.
Bazen çocuklar kendini suçlayabilir; yanlışı kendinde arayabilir, kendini suçlar ve durduramadığını düşünebilir ya da istismar eden kişi çocuğu manipüle edebilir, çocuğa kimsenin inanmayacağını düşündürebilir.

İstismarın farkında olan çocuk bu durumdan utanç duyabilir, hatırlamak, anlatmak ve tekrardan o anları yaşamak çocuk için kolay olmayacaktır. Bu çocuğa psikolojik olarak büyük zarar verebilir. Bu durumun içinden çıkamayan çocuk yardım istemekten çekinirken, sorulan sorulara veremeyeceği cevaplardan kaçabilir.
Ailesini üzmek ve ya onlara zarar gelmesinden korkan çocuk, ailesini bu ağır yükten korumak isteyebilir. Elbette ebeveynler için her anında çocuğunun yanında olmak imkânsızdır, lakin yaşamı paylaşmak için çocuklara duygusal anlamda yakın olmak önemlidir. Çocuklar ebeveynlerinin sonsuz güvenini, inancını ve daima çocuklarını koruyacaklarını her an hissetmelidir.