İyisiyle kötüsüyle yaz sezonunu sonlandırdık. Havalar bir hafta daha belki böyle devam eder sonra yazlıkçılar döner memleketlerine. Gene kalırız Karasulular olarak bir başımıza. Peki esnaf ne olacak? İyi kötü kaynıyordu ocağımız yaz sezonunda. Koronayla birlikte havalar bozunca işler de haliyle çok sert şekilde düşecek. Buna hazır olmalıyız.

Karasu'da bankalar, süper market zincirleri ve fırınlar hariç tüm esnaf çok dikkatli hareket etmeli. Ayağını yorganına göre uzatmalı desek yeridir. Zorunlu harcamaları hariç borçlanmamalı, kredi, kredi kartları, çeklerini çok iyi yönetmeli. Çünkü ülke her geçen gün daha kötü bir ekonomik duruma düşüyor. Cumhurbaşkanı ve maliye bakanı bir hayal dünyasında yaşıyor. Bir çözüm yada stratejileri yok. Halk olarak çok dikkatli adımlar atmalıyız.

Türk Lirası hızla değer kaybediyor. Abidik kubudik ülkelerin bile paraları Türk lirası karşında hızla yükseliyor. Yahu bize ne Karasu olarak dolardan Gürcü parasından diye düşünebilirsiniz ama her kalem ürün zamlanıyor. Bana ne dolardan sıvı yağ 50-60 lira oldu. Bana ne Euro’dan beyaz peynir 50 lira oldu. Bana ne Fransa’dan Doğu Akdeniz’den elektriğe yüzde 32, doğalgaza yüzde 35 zam geldi. Liste uzayıp gidiyor.

Karasu esnafı için düşük faizli konut kredileriyle inşaat & emlak sektörü biraz hareketlenmişti fakat oda bitti. Gelecek yaza kadar ölü bir sektör olarak bekleyecekler. Kafeler & restorantlar da yaz sezonunun bitmesiyle yarı yarıya müşteri kaybı yaşayacaklar. Sezonluk işletmeler & sergiler kapanacak.

Kimler ayakta kalır? Çarşı esnafı bir nebze direnir. Fakat okulların kapalı olması öğrencilerden gelen geliri düşürecek, yüksek kira bedelleri, elektrik doğalgaz zammı onları da yoracaktır. Ertelenen krediler faizli olarak geri ödenmeye de başladı.

Felaket tellallığı yapmak istemiyorum ama en kötü seneryoya hazır olmalı esnafımız. Önlemini almalı. Ben uyarmış olayım. Siyasilerin boş laflarına itibar etmeyin, işi sıkı tutun ciddiye alın, bize bir şey olmaz triplerine girmeyin. Bizde Karasulu olarak küçük esnafı destekleyelim onları bu kötü günlerde yalnız bırakmayalım.