Son süreçte olağanüstü bir durum olmazsa 55 ile 59 arasında bir oran olacağı kanısındayım. Bazı anket şirketleri biraz daha bu oranı yüksek gösteriyor. Benim tahminim yarın seçim olsa bu orantıda olur gibi duruyor. Yani çok zor bir oylama değil ama kolayda değil. Rehavete kapılmamak gerekir. Her seçimin kendine has bir şekli ve stratejisi vardır. Kurallara göre oynamak ve hareket tarzı belirlemek gerekir. Genel merkezde zaten bu işi gayet iyi yapıyor.

16 Nisan ve sonrası

Referandumdan çıkacak sonuç birçok konuda taşları yerine oturtacak gibi duruyor. Siyasette bir arındırma yaşanırken birçok kurum ve kuruluşlarda kriptoların temizlenme süreci başlayacağını düşünüyorum. İç politikadaki ikinci mesele, FETÖ'nün içlerine girip tahrip ettiği kurumların yeniden yapılandırılması, kurumsal kapasitelerin güçlendirilmesi. Bu konuda reform niteliğinde adımlar gelebilir. 2019'a kadar geçecek sürede çıkabilecek sorunlara ve çözümlerine ilişkin bir yol haritası üzerinde çalışılıyor.

Dış politika

Avrupa Birliği ile yaşanan kriz başka olmak üzere. Yeni ABD yönetimi ile politikaların uyumlaştırılmasına ve sorunların giderilmesine yönelik girişimlerde bulunulacak. Rusya ile normalleşme iradesinden sonra ilişkilerin seyri gözden geçirilecek. Buna komşularla ilişkiler de dahil. Suriye, Irak, ABD, Rusya, AB ilişkilerinde radikal kararlar ve adımlar atılabilir. Özellikle AB ile yaşanan süreçle ilgili kullanılan dilin yumuşaması ve ortak aklın işletilmesi bekleniyor. Şu anda konjonktürle olarak bazı adımlar atılamıyor.

YPG ve sınır ötesi operasyon

Sahada pkkya karşı yürütülen operasyonlardan sonra bölge halkını kazanmaya ve psikolojik üstünlüğü kalıcı hale getirmeye yönelik adımlar atılacak. Pkknın ağır yenilgiye uğratılmasının ardından oluşan devlet otoritesi, vatandaş-devlet bağı, kalıcı hale getirilecek, buna yönelik adımlar atılacak. Ankara'nın, pkknın Suriye'deki uzantısı olarak nitelendirdiği YPG'ye yönelik sınır ötesinde de operasyonlar gündemde.

El Bab’ın temizlenme süreci

TSK, Suriye'nin El Bab ilçesinde mayın ve el yapımı patlayıcı imha çalışmalarına devam ediyor. Fırat Kalkanı harekatının başladığı günden bu yana, Cerablus ile Azez arasında terör unsurlarından temizlenen bölgelerde 8 bin 686 el yapımı patlayıcı ile 5 bin 204 mayın tespit edildiği açıklandı. TSK'dan yapılan bilgilendirmede, El Bab'ın tamamen kontrol altına alınmasının ardından bölgeden temizlenen ışidin tuzakladığı çok miktarda mayın, el yapımı patlayıcı ve patlamamış mühimmatın tespit edildiği kaydedildi. Mayın ve el yapımı patlayıcıların genellikle yol, menfez, bina girişleri ve içlerine tuzaklandığı ifade edildi. Unutmayın kazanan biz olacağız. Selam ve dua ile.