Bu köşe yazısını ikinci kez yazıyorum. Karasu'da 5 köy ile tarım ve orman alanlarının da içinde yer aldığı 222 hektar arazinin BMC'ye tahsisi için iki aşamalı yol izlendi. Hükümet, bu araziyi önce 8 Nisan 2015 tarihinde Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi ilan etti.

Böylece otomotiv yatırımına açılan arazi, hükümetin yayımladığı ikinci bir kararla ‘münferit endüstri bölgesi' haline dönüştürülüp BMC firmasına tahsis edildi. Ayrıca 8 Nisan'daki karar da iptal edilerek BMC dışında başka bir firmanın aynı bölgede yatırım yapmasının önü kapatıldı. Şimdi ise BMC’nin adı dahi geçmiyor hiçbir yerde.

Bu kılıfımı hazırladınız? Bizler garanti yer olarak o yerleri alalım, istersek fabrikayı kurarız mantığı ile mi hareket edildi merak konusu oldu. Karasu her alanda garanti yer olarak gözüküyor ve ikinci plana atılıyor.

Yer garanti BMC’nin senelerce o yer beklese de olur mantığı Karasuluları, Karasu’yu önemsememesinden kaynaklanıyor. Bu durum sadece BMC ile ilgili değil, Kibar Holding’de yerini garantiye alıp senelerdir kenara çekilmiş durumda.

“Kibar Holding, Hyundai'deki payını Koreli ana ortağına devrediyor. Hyundai Motor Company ile 'sembolik ortak' olarak kalacaklarını söyleyen Ali Kibar, “Katma değeri yüksek, yeni iş kollarındaki fırsatları değerlendireceğiz” açıklamasında bulundu. Hisse devri gerçekleştiğinde holdingin Karasu’daki yatırıma başlayacağı yorumları yapılıyor” şeklinde bu haberler her sene senede bir gün yapılıyor ki onları unutmayalım.

Aradan geçen on dört yıla rağmen hiçbir çalışma yapılmadı. Tam tamına 14 yıl. İlerleyen dönemlerde Kibar Holding’in bünyesinde bulunan Assan Alüminyum tarafından bu arazi üzerinde Alüminyum fabrikası kurulacağı söylense de bir çivi dahi çakılmadı.

Şirket yetkilileri zaman zaman Karasu’ya gelerek burada ses getirecek bir yatırım yapacaklarını söyleyerek geri dönüyorlar. Karasu’da bir yatırım yapmayacaksanız fabrika yapacakların önünü kesmeyin.

BMC açık açık kendini gösterirken Kibar Holding’de kibarca beklemede.

Defalarca Karasu’da ziyaretler gerçekleştir. 10 binlerce iş istihdamı de, Karasu’ya değerler katacak de. Yerini garantile. Son çek git. Binlerce iş istihdamı deyip Karasu’ya geliyoruz diye veryansın edip yerinizi garantiye alıp, çekip giderseniz buraya döndüğünüzde ne olacak?

Vatandaşları ümide sokup, sonrasında çekip gitmek ve garanti yer gözüyle bakılmayı hak etmiyor Karasu. Gidin oyunlarınızı dışarıda oynayın. İllerde oynayın. İlçeler zaten zor durumda. Karasu’muza kimin yararı olacaksa onlar öne gelsin de, diğerleri milyonlarca adım geri gitsin.

Karasu satılık ilçe değildir. Sizler satıcı ilçe olarak bakabilirsiniz ama öyle değil.

Gelecek vaad ederek Karasu’dan toprak alırsak ve hiçbir iş yapamazsak, Karasu’ya gelip dev gibi fabrika kurup, süper marketleri açıp vergileri dışarı da ödersek Karasu maalesef gelişemez.

O gelsin bir yer alsın, o gelsin ama vergisini dışarıda ödesin mantığı ile Karasu’nun gelişimi engellemekteyiz. İyi haftalar.