Hepimizin hatırlayacağı üzere bundan birkaç ay öncesinde yapılan organizasyonla yerli otomobillerimiz tanıtıldı. Otomotiv piyasasındaki haberleri ve gelişmeleri yakından takip eden çoğu kişi bile aslında bir nevi şaşırmış oldu çünkü tanıtılan otomobiller tasarımlarıyla göz doldururken aynı zamanda birçok teknolojik yenilik de barındırıyordu. Aslında yerli otomobil bu noktaya fazla vakit kaybıyla geldi ve aslında neden böylesi daha iyi oldu ondan bahsedeyim.

 

TOGG oluşturulmadan önce belki haberlerde de görenlerimiz olmuştur neredeyse tamamen bakanlık tarafından bazı milli savunma sanayi ve yan sanayi firmalarımızın katkılarıyla hali hazırda seri üretimde olan içten yanmalı motora sahip tasarım açısından hiçbir zaman tamamen gösterilmeyen sürekli kamuflajlı olarak ekranlara gelen ancak tasarımını hepimizin tahmin ettiği ve bence çok da vasat olan ve her ne kadar elektrikli olması için çaba gösterilse de şu anki elektrikli aracımızdan çok farklı çalışma prensibine sahip bir araç vardı ortada.

 

Bununla yaklaşık 4-5 sene harcandı ve en sonunda proje toptan çöpe atıldı ama yerli otomobil fikri rafa kaldırılmadı. Eğer böyle olsaydı çok farklı şeyler düşünebilirdim ancak ardından TOGG kuruldu bununla birlikte özel sektör devlet destekli olarak devreye girmiş oldu ki zaten ihtiyaç olanda buydu. Çeşitli otomobil firmalarında yıllarca görev yapmış başarılı Türk mühendisler ve iş insanları bir araya getirildi bununla beraber işin vizyon kısmı değişti yani bir nevi devlet ben yaptım oldu anlayışından çıkıp gerçek anlamda uluslararası başarı elde edebilecek kapsamlı bir yapıya kendi tecrübelerini, fikirlerini ve vizyonlarını ortaya koyabilecekleri bir ortam hazırlamış oldu. Keşke en başından itibaren bu şekilde ilerlenseydi bu kadar zaman, kaynak boşa harcanmasaydı ve kamuoyundaki “Yine yapamadık” algısı hiç oluşmasaydı ama gelinen noktada eğer iyi yönetilirse umut vaat ediyor.

 

Bununla birlikte eksikler de yok değil ve bence bunların izlenen strateji anlamında en önemlisi henüz daha marka ismi ve logosu belli değil 150 isimden 10 isime kadar inildiği ve karar verme sürecinin devam ettiği belirtiliyor burada şunu söylemeden edemiyorum her şey çok güzel otomobillerimiz çok güzeller de bence kesinlikle marka lansmanının otomobil lansmanıyla birlikte yapılması gerekirdi birçok kişi TOGG kısaltmasını aracın markası zannediyor doğal olarak bir bilgi kirliliği ortaya çıktı ve daha önemlisi sıfırdan oluşturulacak bir marka için ne kadar önceden bu ismi ortaya atarsanız insanların zihninde o kadar erken yer etmeye başlar ve ardından sergilediğiniz araçlarınız ve vizyonunuz o marka altında akıllara gelir. Bu da pazarlama anlamında mutlaka ama mutlaka bir artı sağlayacaktır. Siz hiç markası olmadan tanıtılan bir otomobil gördünüz mü ? Ben bunu strateji anlamında bir eksiklik olarak tanımlayabilirim İnşallah en kısa sürede karar verilir ve mayıs ayında söz verildiği gibi Gemlik'te kurulacak olan fabrikanın temelleri atılır böylelikle ufakta olsa bir adımı tamamlamış oluruz. Dikkatli sürün, iyi haftalar.