Whisper of the Heart veya Yüreğinin Sesi, Yoshifumi Kondō tarafından yönetilen ve Hayao Miyazaki tarafından Aoi Hiiragi tarafından aynı adlı 1989 mangasına dayanan 1995 yapımı Japon animasyon, ergen romantik drama filmidir. Film bugün yaratılan romantizm algısından farklı olarak, iki insanın ortak paydalarda mutlu olabileceğini anlatma yönünden başarılı bulduğum bir yapım oldu.

Bu arada film bir Japon anime örneği. Bugün Dünya’daki romantizm yönelimlerine bakıldığında, bu yönelimin seksualizm yönünden yapıldığı ve iki insan arasında bu yönelimden başka bir şey olamayacağının belirtildiğini görmekteyiz. Fakat bir anime örneği olan Yüreğinin Sesi, bu genel yönelimin aksine bunun böyle olunmadan da mutlu olunabileceğini gösterme açısından başarılı portre çizmekte.

Bu anlamının dışında, film bizlere iki insanın aynı yöne baktıkları sürece mutlu olabildiklerini de göstermek istemiş. Bugün düşünülen ve aksettirilenin aksine, farklı iki insanın mutlu olabileceğini değil, aynı insanların mutlu olabileceğini gösteriyor.

Bu aynı olma durumu tabi ki zihinlerde canlanan tıpa tıp benzer olma durumu değil, fakat yukarıda da bahsettiğim gibi aynı yöne bakmaktan mutlu olma halidir. Senin yaptığının onun gözünde eğreti durmama halidir bir nevi. Güzel bir anime filmi olan Yüreğinin Sesi, başarıdan haz alan ve başarılı olma uğrunda kendi hayatlarından ödün veren insanların hayatlarını anlatma konusunda da başarılı.