Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'deki ilk Corona virüsü vakasını açıklamasının ardından yurdun dört bir köşesinde insanların ortak kullanım alanları olan okul, ibadethaneler ve toplu taşıma araçları için dezenfekte çalışmaları yapıldı.

 

Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı saran ‘korona virüs' salgınına karşı Karasu genelinde ortak kullanım alanları olan okullar, ibadethaneler, parklar, otobüs terminali ve duraklarda ilaçlama çalışması gerçekleştirildi. Başta merkez olmak üzere ortak kullanım alanlarında ilaçlama çalışmaları yapıldı.

 

Halkın Corona virüs endişesini fırsata çevirenlerin başka bir kazanç kapısı ise Corona virüse karşı koruyucu olduğu iddia edilen dezenfektan ürünler. Birçok marka, virüsleri yüzde 99 oranında öldürdüğü iddiasıyla sabundan sıvı dezenfektana kadar birçok ürünü fahiş fiyatlarla satmaya devam ediyor.

 

Makarna 15 TL’yi Kolonya 33 TL’yi gördü

 

Öte yandan Corona virüs vakasının görülmesiyle fırsatçılar da yine sahneye çıktı. Kolonya ve maske fiyatlarında fahiş artışlar baş gösterirken, buna makarna satışları da eklendi.

 

Normalde 6 TL olan iki paket makarnanın online alışveriş sitelerinde 14.50 TL’den satıldığı görüldü. Ürünün stoklarda tükenmiş olması da dikkat çekti. Ocak ayında 12.50 TL olan 1 litrelik kolonyanın fiyatı, mart başında 15.90 TL’ye dün ise 33 TL’ye fırladı. Saatler ve günler geçtikçe bu fiyatlar daha da artıyor.

 

Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısının ardından taksicilerin fahiş fiyat uygulaması ya da Elazığ depremiyle kiraların bir anda yükselmesi ve şimdi de Corona virüs fırsatçılığı. Maalesef insanların zayıflığından, bağımlılıklarından ya da korkularından faydalanmak gibi bir süreç var. Hele ki günümüzde maddiyat çok önemli

 

Para, insanın birincil ihtiyacını da karşılayan bir şey olduğu için ‘Tavrım ne kadar ahlaki?’ sorusunu kendimize sormayı unutuyoruz.

 

Zayıflık gördük mü çıkar sağlama peşine düşüyoruz. Toplum olarak bu kişilere karşı ortak bir tepki koymak gerekli. Alkışlamak değil teşhir etmek şart.

 

İslam toplumunda karaborsa (ihtikâr) haramdır. Ticarette normal kâr helâldir. Ticaretin gayesi her ne pahasına olursa olsun kâr, hele aşırı kâr elde etmek değildir. Peygamber efendimiz şöyle der: ‘Pazara mal getiren rızıklandırılmış; ihtikâr (stok ve karaborsa) yapan lanetlenmiştir.’ Bu tür şeyler ahlaki değil. Haram paranın bereketi olmaz. Bugünler de gelir geçer. Yaptığımız işten yüzümüzün akı ile çıkmalıyız. Hayırlı haftalar.