Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) bu yıl fitreyi asgari 23 lira olarak belirlediğini ifade eden Karasu İlçe Müftüsü Mustafa Aydın, “Fitre, Peygamberimizin döneminde buğday, arpa, kuru üzüm gibi bir takım gıda maddeleriyle hesaplanmış. Ancak Din İşleri Yüksek Kurulumuz her yıl enflasyonu da dikkate alarak ülke şartlarına göre bir miktar belirliyor. Bu da, bir kişinin günlük karnını doyuracağı kadar olarak belirleniyor” dedi. Fitre ile birlikte hastalığı sebebiyle oruç tutamayanların da her tutamadığı gün için bir fitre miktarı olan fidyeyi fakirlere vermekle mükellef olduğuna değinen Mustafa Aydın, hastalığının iyileşmesi halinde öncesinde tutmadığı orucu tutması gerektiğini söyledi.

 

Fitrenize talibiz

 

İlçe Müftüsü Aydın, fakir, durumu mağdur olan ve oruç tutamayan kişilerin fidye veremeyecek durumda olması halinde affedileceğini de sözlerine ekledi. Fitrenin vacip olma vaktinin Ramazan’ın başlangıcından bayram namazı sabahı cemaatin camiden çıkmadan öncesine kadar sürdüğünü belirten Aydın, “Fitreler, en yakınımızdan başlayarak fakir olan kişilere verilebilir. Her yıl olduğu gibi ülke genelinde fitre ve zekat için, hem yurt içindeki fakir öğrencilere yönelik hem de yurtdışıdan gelerek ülkemizde okuyan 4 bin 500 civarındaki öğrenciler için burs ve gıda olarak Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla ilçemizde vatandaşımızın fitre ve zekatına talibiz” şeklinde konuştu.

 

Açlık sıkıntısı var

 

Mustafa Aydın, Diyanet Vakfı’na fitre ve zekatın verilmesi için Ramazan ayının son gününe kadar Karasu Atatürk Bulvarı’nda açtıkları standın hizmete devam edeceğini belirtti. “DİB, bu yıl Ramazan ve İnfak konusunu gündemine aldı” diyen Mustafa Aydın, “Çünkü baktığımızda gerek ülkemizde gerekse çevremizde Müslüman kardeşlerimiz arasında ciddi manada bir açlık sıkıntısı var. Suriyeli bir anne, “Oruç tutacak yemek, iftar edecek yiyecek bulamıyoruz” şeklinde bir sözü var. Bazı insanlar Suriyelilerle ilgili dezenformasyon yapmış olsa bile 3-5 kişinin yapmış olduğu yanlışı bütün topluma mal etmek yanlış. Biz Ensar olalım. Bunun için de mümkün mertebede gücümüz yettiğince infakta bulunmamız gerekiyor” dedi.

HABER: Esra Aydın