Sakarya Nehri’nin Karadeniz ile birleştiği nehir ağzının her yıl eylül ayında daralması, balıkçılar için çözümü olmayan bir sorun oluşturuyor. Her yıl aynı sorun ile karşı karşıya gelen ve yaralanmalı veya maddi hasarlı kazaların da yaşandığı daralan nehir ağzının tek çözümünün mendirek olduğunu söyleyen Karasu S.S. Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Fuat Sezer “Sakarya Nehri’nin ağzı yeniden kapanmaya başladı. Bu sıkıntıyı her sene yaşıyoruz. Ağustos ve Eylül ayı geldiğinde poyraz rüzgarıyla beraber nehrin ağzı daralmaya başlıyor” diyerek yetkililere uyarı mesajı gönderdi. “Balıkçıların kabusu olan bu sorunun nihai çözümü, defalarca dile getirdiğimiz gibi mendirek yapılmasıdır” diyen Sezer, “Yıllardır yapılmasını beklediğimiz mendireğin ihalesinin yapıldığını biliyoruz. Ödenek beklendiği için yapım işlemine başlanmış değil. Ödeneğin çıkartılacağını ve yaz sezonunda mendireğin yapımına başlanacağını duymuştuk. Çalışmanın başlamama nedeni hakkında bir bilgi edinemedik” ifadelerini kullandı.

 

Vakit ve nakit kaybı

 

En büyük sıkıntımız, Yenimahalle’ye en yakın barınak ve limanın Karasu’ya 20 mil uzaklıkta olması. Teknelerimizin giriş çıkış sorunu yaşandığı zaman 20 mil uzaktaki limana gitmek zorunda kalıyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Mehmet Fuat Sezer, “Nehir ağzı daraldığında kepçeler yardımıyla ağzın açılması sağlanmıştı. Ama bu yöntem geçici ve maliyetli bir çözüm yolu. Mendirek projesinin takipçisi olacağız. Devlet büyüklerimizden de Karasulu balıkçıların yıllardır süren sorununa kalıcı çözüm bulmaları” diyerek bir kez daha yetkililere seslendi. Yenimahalle Muhtarı Ali Beyaz da, bu yaşanan tablonun büyük sorun teşkil ettiğini belirtti ve “1 Eylül itibariyle mahallemizin ve ilçemizin balıkçıları Karadeniz’e açıldı. Eylül ayının gelmesiyle balıkçılarımızın giriş çıkışında büyük sorun olan nehir ağzının daralması başladı” dedi.

 

 

Can kaybı yaşanmasın

 

Daha önceden yapılacağı sözü verilen mendireğin yapılmamış olması, 15 gün sonra balıkçılarımıza büyük tehlike oluşturacak. En küçük rüzgarda balıkçılarımız ne denize açılabiliyor ne de bir şekilde açılsa dahi, içeriye giriş yapamıyor. Yapsa da karaya vuruyor ve hasar alıyor” diyerek sözlerini sürdüren Muhtar Beyaz, “Yerel seçimden önce verilen sözde, Eylül ayına mendireğin yetiştirileceği söylendi. İhaleye verildi ama ödenek çıkartılmadı. Duyumlarımız arasında ödeneğin yetersiz olduğu ve imzaya takıldığı konusunda. Yetkililerden mendirek sorununa ağırlık vermelerini ve balıkçılarımızın büyük sorununa kalıcı çözüm bulmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Ali Beyaz, çözüm bulunamadığı taktirde yeniden maddi hasarlı hatta yaralanmalı kazaların olabileceğini ifade etti ve “Ölümlü bir kaza olmasından korkuyoruz. Bir insan hayatı, çözülmesi imkansız olmayan bir sorun için yitip gitmemeli” diyerek sözlerine son verdi.

HABER ve VİDEO: Nevtan Angün

 

KABUS GERİ GELİYOR (Fotoğraflar aşağıda):