Hazine Müsteşarlığı ile Ziraat Bankası öncülüğünde gerçekleştirilen altın tahvili yatırımları için Karasu ve civar ilçelerdeki vatandaşların evlerindeki altınlarını 31 Ocak - 1 Şubat tarihleri arasında Ziraat Bankası Karasu Şubesi’nde değerlendirebilecekleri ifade edildi. Ziraat Bankası Karasu Şubesi Müdürü Yusuf Kaya, Karasulu ve çevre ilçede yaşayan vatandaşlara çağrıda bulunarak evlerinde yastık altı diye tabir edilen altınların değerlenmesi için bankalarının Karasu şubesine beklediklerini dile getirdi. Altın Tahvili ve Altın Kira Sertifikası için talep toplama döneminde sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edileceklerini belirten Kaya, “Kabul edilen altınlar, darphane tarafından basılan altınlar adet olarak (çeyrek, beşlik, Ata çeyrek, darphane gram vb.), diğer altınlar ise tartarak herhangi bir ıskontoya tabi tutulmaksızın saflığı (22-24 ayar) oranında birebir kabul edilecek olup yatırımcılar hiçbir kayba uğramayacaktır. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan her hangi bir altın (takı) ile Reşat altını kabul edilmeyecektir” dedi.

 

Faizli ve faizsiz yatırım

 

Altın Tahvili sisteminin yatırımcılarına 6 ayda bir 1,20 kupon faizi getirisi kazandıracak DİBS olduğunu ve Altına Dayalı Kira Sertifikası’nın ise 6 ayda bir kira getirisi kazandıracak faizsiz tahvili olduğunu belirten Kaya “Getiriler, herhangi bir vergiye tabi değildir. Yani stopaj oranı 0 olarak belirlenmiştir. Belirtilen tarihlerde başvuru yapmak koşulu ile Altın Tahvili’ni veya Altına Dayalı Kira Sertifikası’nı vade sonlarında 1kg’lık külçe olarak veya darphane tarafından basılan çeyreklik ziynet altını olarak alabileceklerdir” şeklinde konuştu. Ayrıca yatırım yapan vatandaşların istedikleri zaman Altın Tahvili’ni veya Altına Dayalı Kira Sertifikası’nı Ziraat Bankası’na satabileceklerini de belirten Yusuf Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Milli duruş olarak görülmeli

 

“Ancak ilk üç ay Hazine tarafından belirlenen 1,5 oranında iskontolu fiyat uygulanacaktır. Bu surenin bitiminden sonra herhangi bir kesinti olamayacak olup, itfa tarihinden önceki tüm ödemeler TL olarak yapılacaktır. Altın Tahvili veya Altına Dayalı Kira Sertifikası ihracı sadece bir yatırım aracı olarak görülmeyip, Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak olması ile kendi ekonomimize kendimiz yön verebileceğimiz milli bir duruş olarak görmek gerekli. Talep toplama öncesinde vatandaşların bilgi almak için Karasu şubesine veya tüm Ziraat Bankası şubelerine başvurabilirler” Ziraat Bankası Karasu Şubesi Müdürü Yusuf Kaya, yatırım ve değerlendirme için son günün 31 Ocak - 1 Şubat tarihleri olduğunu belirterek sözlerine son verdi.