Nevtan Angün'ün "İktidar ve muhalefetin adayı" başlıklı köşe yazısı

Bu yazıyı, “Adaylar kim?” diye merakla okumayınız, öyle bir durum söz konusu değil. Sokakta konuşulan “Sağlam yerden duydum” tarzı savsatalara da kulak asmayın, Bolu tüneline girmeden listelerin değiştiği bir şehirde kimse sağlam yerden duyamaz. Neyse bizim ayağımız yere bassın Karasu’nun adaylarına bir bakarsak nasıl bir tablo görülüyor?

İktidar kanadında kulislerde Cevat Ekşi’nin ismi fazla konuşulur oldu. Aday adaylığı başvurusu gibi bir durum söz konusu değil. Zaten bunu defalarca kendisi de söylüyor. Fakat Ankara’da da isminin geçmesi tesadüf olmasa gerek. Sağlam yerden duymadık elbette ama farklı kesimlerde konuşulunca da insan bir kulak kabartıyor tabii.

Yurt içi ve yurt dışı bağlantıları geniş ve sağlam bir ismin Karasu’ya ve Sakarya’ya sağlayacağı faydayı hesaplamak zor değil. Hem il genelinde hem de ilçede çok kişiye, çok kulübe ve çeşitli kurumlara temas etmişliği ve dokunmuşluğu var Cevat Ekşi’nin. Ankara’dan “Hazırlan, adaysın” denilirse kimse şaşırmasın. Muhtarların, mevcut belediye başkanını Ankara’da son protestosu sonrasında da bazı muhtarların Ekşi’yi aradığı da duyuldu. Ne konuşuldu ne amaçla arandı bilemeyiz.

Yakup Ayar, pazartesi günü başvurusunu yaptı. Donanımlı, liyakatli ve dolu dolu, genç bir isim. 35 yaşında olduğu sizi yanıltmasın, Ahmet Genç, o yaşta belediye başkanlığı yapıyordu. Fakat Ayar’ın elinde bir dosya var ki içinde ne olduğunu kimse bilmiyor. Ankara’ya giderken de o dosya vardı, aday adaylığını basına duyururken de masasının üzerinde vardı, başvurusunu yaparken de ilçe teşkilatına aynı dosya elindeydi. Merak etmiyor değiliz içinde olanı.

Ömer Babalıoğlu, istifasını verdi ve çarşamba günü başvurusunu yapacak. TEDAŞ’tan gelen Mehmet İspiroğlu gibi o da SASKİ’de vatandaşa dokundu Muhtarların sevgisini kazandı. Kamuda vatandaşın işini çözdü. Muhtarların gönlünü kazandı. “Muhtarların gönlünü kazanamayan seçimi zor alır” derler, doğruluğunu zaman gösterir.

Kamil Özen’in Ankara bağlantıları çok iyi. Mevcut belediye başkanının bile ulaşamadığı yerlere girip çıkabiliyor. Herkes bu bağlantıları merak ediyor. Bazı kesim ciddiye almıyor ama bazı kesim de kesin gözüyle bakıyor adaylığına. Halka dokunan bir isim. Zaman gösterecek, değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini.

Yakup Altıntaş’ın partideki geçmişini bilmeyen yok. Tecrübeli isim. Kurucu kadroda yer aldı. AK Parti’nin dününü, bugününü iyi bilen bir isim. Genel merkez elbet bu taraftan da değerlendirecektir. Tecrübe her zaman siyasette bir adım öne çıkartır.

Mevcut Belediye Başkanı İshak Sarı için en büyük handikap, vatandaşla ve esnafla arasındaki mesafe. Her şey hallolmuş gibi Sarı’nın başarısı ve başarısızlığı sadece ilçe merkezindeki bisikletli yollarla ölçeklendirilmeye çalışılıyor.

Bisiklet yollu proje elbette iyi bir proje. Ama doğru proje yanlış ilçede uygulanırsa işte bu tartışmalar çıkıyor. Karasu ilçe merkezinin bir numaralı sorunu olan trafik ve parklanma varken mevcut park alanlarını kaldırmak akla sığan bir durum değil. Bu da esnafı direkt, vatandaşı da dolaylı etkileyen bir mesele. Yoldan yürümeye alışkın arabasız vatandaş da bu duruma elbet sevinir, kaldırımlar 3 metreyken bile yoldan yürüyenin arayıp da bulamadığı güzellik…

Fakat bisiklet yollarının kırsal mahallelere bir faydası yok. Son Ankara ziyaretinde 28 muhtarın gideceği yerde sadece 10 muhtarın gidip 5’inin Sarı ile aynı fotoğrafa girmesi de muhtarların da kaybedildiği anlamına gelir. Sarı’nın işi bu seçim zor. Daha ilk seçiminde ittifakından 10 bine yakın oy kaybederek seçilen bir başkan, ikinci kez ilişkilerini yıpratarak girerse seçime nasıl bir tablo çıkar merak ediliyor.

MUHALEFET NE YAPMALI?

Muhalefet kanadında ise bir “Karasu ittifakı” söz konusu. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Zafer Partisi ve DEVA, altılı Karasu ittifakı üzerinde duruyor ve bugüne kadar da 5 toplantı yaptılar. Geçtiğimiz dönem de yani 2019 yerel seçimlerinde ittifak olmuştu ve İYİ Parti ile CHP ortak aday çıkarmıştı. Fakat tüm ısrarlara rağmen aday CHP’den çıkmıştı. CHP de tarihindeki en yüksek oyu almıştı ki herkese dokunan bir adaydı Doktor Kerem Erksoy.

Neticede seçim kaybedildi ve 2023 genel seçimleri geldi. Vatandaş istemeye istemeye Kılıçdaroğlu aday gösterildi ve yine seçim kaybedildi. Beyaz peynirin fiyatı bile tavan yapmışken, ekonomik buhran varken seçim yine altın tepsi ile iktidara sunuldu.

Ve kapıda 2024 yerel seçimi… İttifak genişledi, “Aday kimden çıkmalı?” tartışmaları merak ile birleşti. Peki aday kimden çıkmalı? Karasu halkı, yerel seçimde parti değil adaya bakar. Karasu halkı, istemediği bir aday varsa, sırf o isim kaybetsin diye partisine bakmadan karşısındaki en güçlü adaya yüklenir.

Bunu bir önceki yazımdaki 2018-2019 ve 2023 seçimlerindeki oy dağılımlarında anlatmıştım. Ama tabanda ve sokakta da bir beklenti var. Basın olmamız sebebiyle ve internet medyası olmamız nedeniyle tüm reaksiyonları anlık alabiliyoruz. 2024 yerel seçim beklentisi de genel olarak şu yönde:

CHP bir yerel ve bir genel seçimle maç yorgunu konumunda. Son zamanlarda toplumda üzerine yüklenen yaftayı da atabilmiş değil. Yerel seçimde gittiği tüm mahallelerde, genel seçimdeki savunmasını bir kez daha yapmaktan projelerini anlatamayacak. Sırasını savdı ve sırayı bu kez masanın en güçlü partisine devretmesi gerektiği kanısı hem sokakta hem kulislerde hem de partisinin yönetiminde dahi konuşuluyor.

Ortak adayın kim olacağı da önemli. Anket yapıldı, çeşitli isimler yazıldı. Anketteki en yüksek ihtimal taşıyan isim ise şahsi görüşüm olarak Melih Erol. Kerem Erksoy’un ve Mehmet Küçüktekin’in bazı sebeplerle aday olmayacağı kendileri tarafından belirtildi. O nedenle bu isimleri geçtik. Adaylık hazırlığı süren Recep Özdemir’in de muhtemelen Yeniden Refah Partisi’nden aday çıkabileceği ve masa ile uyuşamadığı da söyleniyor. Doğruluğunu zaman gösterir.

Mevcut ilçe başkanları da potansiyel belediye başkan adayıdır. Fakat masanın, her kesimden oy alabilecek bir ismi yine her kesimden oy alabilecek bir parti logosuyla çıkartma planına bakarsak bu ismin çıkacağı tek parti İYİ Parti olacaktır. Karasu’da koyu bir AK Partili’nin adayına kızarsa CHP logosuna oy atmasını beklemek hayal gibi görünüyor. Milliyetçi kesim için de bu geçerli. Ama bunu kıracak diğer güçlü parti sadece İYİ Parti kalır.

Ulusaldaki 6’lı masa örneği gibi oy oranı daha düşük bir partiden aday çıkması ittifak etiğine uygun değil. 8 bin ya da 5 bin oy almış partilerle yarışa çıkılması gereken yerde 2 bin ya da bin oy alan bir partiden aday olmak pek görülmüş bir durum değil. Kimse kırılmasın. Küçümseme değil, doğru olan bu. Yoksa herkes çıksın sahaya, alsın boyunun ölçüsünü, altın tepsi ile belediyeyi ikram etsinler iktidara. Tercih masadaki tüm muhalefet partilerinindir.

Sakarya’da tarih yazıp Karasu’yu iktidardan almak mı yoksa “Çıkar, oyumuzu görürüz” gibi saçma bir deneyle bir ittifakı kuramayan adamlar yaftasını taşımak mı? Herkes partisini, hedefini, tuttuğu takımı, beklentisini bir kenara bırakacak ittifaka oturuyorsa. En önemlisi de inadını… Yoksa oyalamayın Karasu halkını, milletin de beklentisi oluşmasın. Başarısız olmak zaten kolay, siz zoru başarın. Kusura bakmayın ama dağılırsanız da zaten başarısız olacaksınız.