Ben de alkışlıyorum

Remzi Akbaş'ın "Ben de alkışlıyorum" başlıklı köşe yazısı

Bir önceki köşemde "Hani sahillerimiz halkındı?" başlığıyla 19 Kasım 2024 tarihinde Kibar Holding'e bağlı Assan Alüminyum Firması'nın Camitepe Mahallesi’ndeki sahil şeridinde Güneş Enerji Sistemi (GES) kurulması için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapmak istedikleri, Belediye Başkanı İshak Sarı'nın çağrısı ile siyasi parti temsilcileri, bazı Sivil Toplum Kuruluşları (STK), muhtarlar ve halkın katılımıyla önlenmiş olduğuna vurgu yapmıştım.

Ve devamında da aynı lokasyonun Kuzuoğlu Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından balık çiftliği kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan izinle projenin tanıtımı için yapacakları ÇED toplantısının da "aynı duyarlılıkla" önlenmesi gerektiğini belirtmiştim.

Bu noktada uyarımın boşa gitmediğini görmek beni çok mutlu etti.

17 Nisan Perşembe günü Camitepe Mahallesi’nde yapılmak istenen bilgilendirme toplantısına Karasu çıkarlarını koruyan bir bütünsellik örneğiyle yine izin verilmedi.

Doğrusunu isterseniz böyle bir kararlılık beklemiyordum. O nedenle bir önceki köşe yazımda "sorgusal" ifade kullanmıştım. Böylece yapılması gerekenin en iyisi yapılmış oldu.

Burada başta Belediye Başkanı İshak Sarı olmak üzere kıyılarımızın peşkeş çekilmesine karşı duruş sergileyen tüm katılımcıları tebrik ediyorum.

Bu tür yatırımlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin alınarak ÇED raporunun tamamlanması için gerekli olan yasal prosedürlerden sadece biri. Dolayısıyla yarın bir gün neler olacağını bilemeyiz ama Karasu halkının izin vermediği yatırımın bu aşamada gelmesi zor görünüyor.

Elbette biz Karasu'ya yatırım gelmesin demiyoruz. Daha önce "Tersane ve BMC" yatırımı geldi de karşı mı çıktık? (Sökülüp giderken de sesimiz çıkmadı)

Kibar Holding'e bağlı Assan Alüminyum'un Camitepe'de 18 yıldır gerçekleşmeyen yatırımına "hayır" mı dedik?

Sadece Karasu iklimine ve çevreye zarar verecek yatırımlara karşı çıkıldı. Hatırlarsanız 2009 yılında Suez Güney Enerji Üretim A.Ş.'nin Termik Santrali ile 2010 yılında Darıçayırı Mahallesi’nde kurulması planlanan çimento fabrikasına da karşı çıkılmış ve önlenmişti.

Balık yetiştiriciliği için kurulacak havuzlar belki çevresel kirlilik yaratmayabilir. Ancak 914 bin dönümlük sahilimizin bir rant uğruna heba edilmesine de izin verilemezdi.

İşte bu noktada günlerdir sessiz kalan Başkan Sarı, ÇED toplantısının yapılacağı gün ilgili lokasyona gitti.

Toplantı başlamadan önce yaptığı konuşmada, “Bu firma ilk olarak belediyeye geldi, biz görüştük, en sonunda Ankara’da görüştük. Milletvekillerimiz ve biz, firmanın kendisine bölgede bu işin olmasına karşıyız, biz buna müsaade etmiyoruz dedik" şeklinde konuştu.

Öyle görülüyor ki Başkan Sarı, bu konuda Sakarya milletvekillerinin de desteğini alarak elini ve kararlılığını güçlendirerek böyle bir konuşma yaptı.

Konuşması orada bulunan katılımcılar tarafından coşkuyla alkışlandı.

Olması gereken de zaten buydu.

Dolayısıyla Karasu'ya sahip çıkma adına birliktelik gösteren başta Belediye Başkanı İshak Sarı ve diğer katılımcıları "BEN DE ALKIŞLIYORUM!"