TÜRKİYE

Kademeli normalleşme böyle olacak! Pazartesi başlıyor…

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen “Kademeli Normalleşme Tedbirleri” konulu genelge ile 17 Mayıs Pazartesi gününden itibaren kademeli normalleşme sürecine girileceği belirtildi. Saat 05:00 itibariyle başlayacak olan süreç neleri kapsıyor? İşte kademeli normalleşme genelgesi içeriği:

-

- Kademeli normalleşme dönemi tedbirleri, 17 Mayıs Pazartesi saat 05:00'dan 1 Haziran Salı günü saat 05:00'a kadar uygulanacak.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

- Sokağa çıkma kısıtlaması hafta içi 21:00 ile 05:00 saatleri arasında, hafta sonu ise Cuma günleri 21:00 ile Pazartesi günleri 05:00 saatleri arasında uygulanacak.

- 65 yaş üzeri vatandaşlardan iki doz Covid-19 aşısını yaptırmış olanlar ile 18 yaş altındakiler için sokağa çıkma kısıtlaması olmayacak.

- Hakkı olmasına rağmen Covid-19 aşısı olmayan 65 yaş üzeri vatandaşlar, hafta içi sadece 10:00 ile 14:00 arasında sokağa çıkabilecek.

ŞEHİRLERARASI SEYAHAT

- Sokağa çıkma kısıtlaması dışında kalan saat ve günlerde şehirlerarası seyahat serbest olacak. Otobüs, uçak ve tren gibi toplu taşıma araçlarında seyahat izin belgesi istenmeyecek.

KAPALI OLAN İŞLETMELER

- Yeme içme yerleri hafta içi 07:00 ile 20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20:00 ile 24:00 saatleri arasında ise sadece paket servis olarak hizmet verecek. Oturmalı müşteri kabul edemeyecek.

- 17 Mayıs Pazartesi ile 1 Haziran Salı günleri arasında kahvehane, çay bahçesi, sinema salonu, halı saha, internet kafe, yüzme havuzu ve spor salonları kapalı kalmaya devam edecek.

- Alışveriş merkezleri hafta içi 10:00 ile 20:00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Hafta sonları kapalı olacak. Perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, zücaciye ve hırdavat dükkanları hafta içi 07:00 ile 20:00 saatleri arasında faaliyet gösterecek.

- Kademeli normalleşme döneminde pazar yerleri hafta içi 07:00 ile 19:00 saatleri arasında açık olacak. Hafta sonları ise pazar yeri kurulmayacak.

- Kamu kurum ve kuruluşlarındaki mesai başlangıç ve bitiş saatleri 10:00 – 16:00 olarak uygulanmaya ve uzaktan/dönüşümlü gibi esnek çalışma usullerinin uygulamasına devam edilecek.

EĞİTİM NASIL OLACAK?

- Kreşler ve anaokulları faaliyetlerine devam edebilecek, diğer okul ve sınıf seviyeleri için Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasına uygun hareket edilecek.

- Okul öncesi, özel eğitim merkezleri ile 8 ve 12. sınıfların destekleme ve yetiştirme kurslarında 17 Mayıs Pazartesi gününden itibaren yüz yüze eğitime geçilecek. Diğer eğitim kademelerinde 1 Haziran 2021'e kadar uzaktan eğitime devam edilecek.

CEMİYET ve ZİYARET YASAK

- Evlendirme işlemleri yapılabilecek, nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibi etkinlikler düzenlenemeyecek.

- Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi ve çocukevleri gibi yerlerdeki ziyaretçi kısıtlaması 1 Haziran'a kadar sürecek.

Bu haber KarasuHaberleri.com’un özgün haber içeriğidir. Haber metni veya haber görselini başka bir kaynakta görürseniz çalınmış demektir. Bu tür kopyala yapıştır kaynaklara itibar etmeyiniz. Emek hırsızlığına göz yummayınız.