23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürkçü Düşünce Derneği Karasu Şubesi Kurucu eski Başkanı ve emekli eğitimci Kemal Koçöz açıklamada bulundu. Koçöz, “23 Nisan, ulusal iradenin ve ulusal bilincin ulusal dayanışmaya dönüşüm günüdür! 23 Nisan, Milli Mücadele için yüce Meclis’imizin açılış günüdür” dedi. Koçöz, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
TARİHİ GÜN
“Kuvayı Milliye ruhuyla perçinleşen milli mücadelemizin ve ulusal bilincin yeni nesillerimizce de çok iyi anlaşılması, kavranması ve de tarihi önemi büyük olan bu güzel günümüzün yıldönümlerinin coşkuyla kutlanması için bu tarihi gün, (1921’de) ‘23 Nisan Milli Bayramı’ adıyla resmi bayram kabul edildi. Bu güzel bayram milli mücadeleye, ulusal egemenliğe yönelişimizi sağlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin kuruluşunun yıldönümü günüdür. Kutlu olsun.
BAĞIMSIZLIĞIMIZIN GURURU
Saltanatın kaldırılmasıyla (1 Kasım1922) oluşan ulusal hakimiyetin ardından ‘Hakimiyet-i Milliye Bayramı’ olarak kutlanılan bu bayrama sonraları (1927’de) Atatürk’ün desteğiyle çocuklar da dahil edilmişti. Bu nedenle bu güzel bayrama; ‘Milli Hakimiyet ve Çocuk Bayramı’ denilmişti. Bu güzel bayrama 1981’de “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” dendi. Bu güzel bayram; ulusallığımızın onuru, ulusal bağımsızlığımızın gururudur. Bu bayram, dünya çocuklarının da şenlik ve kardeşlik bayramıdır. Bu güzel milli bayramımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun.
HEZİMETE UĞRATTILAR
Birinci Dünya Harbi bahanesiyle İstanbul’u işgal için güçlü donanmalarıyla gelen düşmanlar 18 Mart’taki Çanakkale Deniz Savaşı’nda ve ardından çok sayıdaki askerleriyle 25 Nisan1915’te başlattıkları (9 ay süren) o çetin Kara Savaşları’nda hezimete uğradılar. Fakat müttefiki olunan Almanya’nın yenilgisi bahanesiyle (30 Ekim 1918’de) ecdadımız Osmanlı’ya yenilmiş muamelesi yapıldı! Mütareke imzalatıldı ve ardından bu güzel yurdumuz düşman işgaline maruz kaldı.
İSTİKLALİN TEMİNİ
Samsun ve yöresinde saldırılara, mezalimlere başlayan düşmanlar, yöre halkının karşı duruşlarında mustarip oldular. İngilizler de Saray’a bu durumun önlenmesi baskısında bulundular. Bu baskı üzerine Saray, Mustafa Kemal Paşa’ya Samsun yöresi halkının o saldırgan Rumlara karşı duruşunu önleme, silahları toplama, yörenin asayişini sağlama görevini verdi. Oysa Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Paşa, Mütareke dayatmasına ve düşman işgaline karşıydı, Anadolu Türk halkının hakkını savunmaya, yeniden istiklalin temini için 23 Nisan’a, hürriyete ve Cumhuriyet’e gidilecek yolda kararlıydı.
VATANIN BÜTÜNLÜĞÜ
Tuzaklarla dolu Karadeniz yolculuğu kazasız belasız atlatılmış, 19 Mayıs (1919) sabahı Samsun’a varmıştı. Samsun’dan İstanbul’a gönderdiği ilk raporunda ‘Karadeniz yöresinde Rumların değil Türklerin mezalimlere maruz kaldığını belirtmişti!’ Ülkenin içine düştüğü kötü koşulların giderilmesi, işgalci düşmanların güzel yurdumuzdan atılabilmesi için Samsun’dan güvenli yer sayılan Havza’ya geçerek Havza Genelgesi yayımladı, direktiflerde bulundu; ‘Vatanın bütünlüğü ve milletin istiklali tehlikededir’ diye başlayan uyarılar ve yöntemleri belirten Amasya Genelgesi (22 Haziran1919) bildirimi ile kongreler oluşturdu.
ULVİ GÖREV
Düşman işgaline karşı Milli Mücadele’ye dair bildirimler ve mitingler, Amasya Genelgesi, Erzurum Kongresi (23 Temmuz1919) ve Sivas Kongresi (4 Eylül 1919) ardından bozkır Ankara’da 23 Nisan’da 1920’de açılan, ulusallığımızın ve ulusal tam bağımsızlığımızın temini ve ebediliği için büyük bir ulvi görev üstlenmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışı günüdür ve bu açılışın bayramı günüdür 23 Nisan. Kutlu olsun. Mustafa Kemal, düşman işgaline maruz kalan bu güzel vatanımızın ve aziz milletimizin bölünmez bütünlüğünü sağlamak ve milli bilinci temin etmek için ulusal çalışmaların planlanıp uygulama kararının alınmasını sağlayacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışını 23 Nisan 1920’de gerçekleştirdi.
ULUSAL EGEMENLİK
Bu nedenledir ki; 23 Nisan, şanlı Türk Ulusumuzun ebediyen bağımsız yaşayacağını bütün dünyaya haykırışı günüdür. 23 Nisan, Ulusal İradenin ve Ulusal Bilincin Ulusal Egemenlik dayanışmasına dönüşüm günüdür! 23 Nisan, o haçlı emperyalizme karşı çıkış ve Ulusal tam bağımsızlığa yöneliştir! 23 Nisan’ın özü ‘Ulusal egemenlik’ demektir. Yüce Meclis’imizin muhtevası ‘Ulusal egemenlik, ulusumuzundur; ulusal egemenlik paylaşılmaz, ulusal egemenlik devredilemez!”
BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
23 Nisan 1920’de Millet Meclisi adıyla oturumuna başlanan yüce Meclis’imizin açılış konuşmasını yapan en yaşlı üye Şerif Bey tarafından açılışta ‘Büyük Millet Meclisi’ adı kullanıldığından bu Meclis’imizin adı ‘Büyük Millet Meclisi’ oldu. (Enver Paşa’nın Doğu’da ermenilere karşı zafer elde etmesi üzerine Ermenistan bir antlaşma talep etti! Bu antlaşmaya Rusya da dahil olunca 2 Aralık 1020’de oluşan bu) Üçlü bir resmi antlaşma gereği resmi bir sıfat gerekliydi ve bu nedenle ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’ adı kullanıldı. Ve bundan böyle yüce Meclis’imizin adı ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi’ (TBMM) oldu. (3 Aralık1920)
COŞKUYLA KUTLAYALIM
‘Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün önderliğinde coşup şahlanarak kanları canları pahasına yeniden istiklalimizi ve hürriyetimizi sağlayan, bizlere bu güzel vatanı emanet eden şehit ve gazilerimize minnettarız. Vatan kahramanlarımızı, ulusal önderiniz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla, minnetle, rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun. Vatanımızın, bayrağımızın, ulusal bağımsızlığımızın timsali Ulusal Egemenlik temelimize daima milli azimle dosdoğru sahip çıkalım. Kahramanlarımızın, Ata’mızın kutsal emaneti bu güzel vatanımızı her daim onurla savunmamızı ve gururla kalkındırmamızı öğütleyen ve asıl muhtevası ulusal egemenlik bilinci, ulusallığımızın ve ulusal bağımsızlığımızın daimiliğinin, vatanın ve milletin bir bütünlüğünün ebediliğinin azmi olan yüce meclisimizin önemini ve gerekliliğini dillendiren Milli Bayram’ımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızı daima coşkuyla kutlayalım.”