EKONOMİ

Piyasaya yön verdik

Tarım Kredi Kooperatifi, Sakarya’da ilk kez bu yıl fındık alımlarına başladı. 21 lira 60 kuruştan piyasaya giren Tarım Kredi Kooperatifi, fındık piyasasına yön vererek fındık alımını 23 liraya yükseltti. Karasu’da Fiskobirlik deposunda alımlarına başlayan kooperatif, bölgedeki tüm çiftçilere kapılarını açmaya devam ediyor.

23 liraya yükselttik

Sakarya’da ilk kez fındık alımlarına başlayan Tarım Kredi Kooperatifi, Karasu’da Fiskobirlik deposundaki tek fındık alım merkezinde çiftçilere kapılarını açtı. Piyasaya fındık alımında 21 lira 60 kuruştan giren Tarım Kredi Kooperatifi, piyasaya yön vererek fındık fiyatını 23 liraya yükseltti. Fiyatın yükselişinde çiftçinin menfaatine yönelik bir işlem yaptıklarını belirten Kocaali Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü ve Sakarya Bölgesi Fındık Alım Sorumlusu İbrahim Menteşe, önceliklerini kooperatife üye olanlara verdiklerini, üye olmak isteyen çiftçilerin üyelik işlemlerini ise kısa sürede gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Alım işlemlerinde şeffafız

Fındık alım şartlarına değinen İbrahim Menteşe, “Fındığın içerisinde yabancı madde olmamalı. Fındık kesinlikle kuru olmalı. Rutubet oranında ise 7’ye kadar alabiliyoruz. Kooperatifimize kayıtlı olmayan çiftçilerimiz de gelip fındığını bize verebilir” dedi. Fındık alımı öncesi fındığın randımanına bakıldığını da belirten Menteşe, “Randımandan yana herhangi bir tereddüt olmasın. Üreticimizin gözü önünde şeffaf bir şekilde randımanına bakıyoruz. Bu zamana kadar hiçbir çiftçimizle sorun yaşanmadı. Tüm Çiftçilerimizi kooperatifimize bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Kooperatifin fındık alım merkezinde randımanına Tarım Kredi Kooperatifi Fındık Alım Eksperi Yusuf Karacan bakıyor.

Senede bir değil, her zaman sahadayız

TMO’nun fındık alım fiyatının düşük olduğunu da sözlerine ekleyen Fındık Alım Sorumlusu Menteşe, “Bizim fiyatımız yüksek. Tarım Kredi Kooperatifi ortaklarının, yöneticilerini bildiği, sene de bir değil her ihtiyaç duyduğunda gelebileceği, sürekli iletişim halinde olduğu bir kurum. Bu anlamda da güven duyulan ve çokça tercih edilen bir kurumuz” şeklinde konuştu. Çiftçilerin kooperatife nasıl üye olması gerektiğine ilişkin açıklama yapan Karasu Tarım Kredi Kooperatifi Ziraat Mühendisi Eren Ersoy ise, “Çiftçilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmaları gerekiyor. ÇKS belgeleri, nüfus kayıt örneği ve iki vesikalık fotoğraf ile kooperatifimize gelerek üyeliklerini gerçekleştirebilirler” dedi.