Ülkemizde benzin neden pahalı?

Tüm vatandaşlarımızın belki de çok nadir hemfikir olduğu konulardan birisi ülkemizde akaryakıt fiyatlarının aşırı pahalı olması durumudur. Aslında hiç de öyle bir durum yok direkt olarak benzinin 16 Mart 2020 itibariyle TL bazında satış fiyatlarına baktığımızda ülkemizde yakıt fiyatları dünyadaki onlarca ülkeden çok daha ucuz durumda. En tepeden bir örnek vermek gerekirse Hong Kong'da aracınızın deposuna 1 litre benzin koyabilmek için 14.23 TL ödemeniz gerekirken ülkemizde 5.67 TL ödeyerek aynı benzini satın alabiliyoruz.

 

Bu noktadan tabii ki ülkemizde petrol var ama bunlar dış güçler tarafından engelleniyor, yok efendim petrol kuyuları bulundu ama beton döküldü, kapatıldı gibi söylemlerden ilerlemeyeceğiz. Bildiğimiz gibi komşularımız sınırın bize çok da uzak olmayan noktalarında petrol kuyularına sahipler ve milli gelirlerinin çok büyük bir kısmını buradan karşılarken aynı zamanda çok düşük fiyatlara bunu kullanıyorlar ancak aradaki yer şekilleri ve coğrafya farklılıklarından dolayı onların bulunduğu bölgelerde petrolün yer altında bulunduğu noktadan yeryüzüne çıkartılması ve işlenmesi için ödenmesi gereken bir maliyet bizdekinden çok çok daha düşük.

 

Hal böyle olunca bizdeki kapanan veya işlenmeyen petrol kuyuları o veya bu sebeple değil tamamen o noktalardan elde edilecek olan petrolün maliyetlerin bugünün şartlarında petrolün sahip olduğu değerde ticari olarak kâr sağlamıyor olmasından dolayıdır. Buna paralel olarak ülkemiz ihtiyacı olan petrolün yaklaşık 20' sini zaten maliyet açısından verimli olan kendi topraklarımızdaki kuyularından karşılamaktadır.

 

Yani merak etmeyin ticari olarak müsait olan noktalarda gayet kendi petrolümüzü çıkartıyoruz kimse de bize engel olmuyor. Kim bilir belki petrolün dünya üzerinde iyice azaldığı ve brent petrol değerinin 26 dolar değil de 200 dolar değerinde olduğu günlerde bizde petrol zengini bir ülke olur ve ucuza enerji ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Tüm bunları aslında başka bir konuya değinebilmek için anlattım buradan yola çıkarak tekrar söylüyorum ülkemizde benzin fiyatları dolar bazında bakılırsa gerçekten çok ucuz onlarca ülke bizden kat kat yüksek fiyatlara benzine ulaşıyor buradaki problem ise bizim kişi başına düşen hane gelirimizin onlara kıyasla çok düşük olması ve 1 doların bizim ülkemizde 6.59 TL olması.

 

Hong Kong örneğinden devam edersek orada 1 litre benzin 14.23 TL ancak kişi başına düşen yıllık gelir 364.973 TL yani bir kişi bu gelirle 25.648 litre benzin satın alınabiliyor fiyatı bizden neredeyse 2.5 kat fazla olduğu halde. Bizde ise evet ucuz olmasına ucuz ancak ülkemizde kişi başına düşen yıllık gelir 60.146 TL olunca tüm bu fiyat avantajına rağmen yıllık gelirimizle 10.607 litre benzin satın alabiliyoruz yani uzun lafın kısası benzin pahalı değil biz fakiriz.

 

Biraz önce bahsettiğim sebeplerden ötürü kısa vadede ülkemizde akaryakıt fiyatlarının daha da düşmesi mümkün değildir. Tek mümkün olan en hızlı şekilde ülkemizdeki tüm sektörleri harekete geçirecek bir eylem plan hazırlanmalı, siyasi reformlarla güçlendirilmeli ve yeni teknolojilerin transferiyle üretimi en üst seviyeye çıkartmalı, ihracatımızı arttırmalı ve paramızın değerini güçlendirmeli yani zenginleşmeliyiz.

 

Sadece bu şekilde tüm ürünlere ve tabii ki akaryakıta erişimimiz de çok daha uygun hale gelecektir. Dikkatli sürün, iyi haftalar.