Selman Yümnü'nün "Bu da mı helal?" başlıklı köşe yazısı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, torpille işe girenin kazancının helal olduğunu iddia etti.

Diyanet TV’de yayınlanan “Diyanet’e Soralım” adlı programda konuşan Bozkurt, torpille yapılan işe alımlar konusunda, “Hak etmediği işe girmesi, o şekilde girmesi kul hakkıdır, vebaldir, mesuliyeti vardır, başkalarının haklarını gasp etmek vardır. O şekilde işe girmesi kimsenin tasvip edeceği bir şey değil, hoş değil” dedi ve şu yorumu da yaptı:

“Fakat girdikten sonra emek verdi, bir mesai harcadı ve onun karşılığında da bir kazanç elde etti. Onu ayrı tutmak lazım. Yani işe girdikten sonra elde edeceğimiz kazanç, tamamen meşrudur. Emeğimizin karşılığıdır. Yapılan iş de meşrudur. Oradan elde edilen kazancın, işe girme sebebimizle ayırt etmemiz lazım. Farklı tutmamız lazım. Yani elde edilen kazanç helaldir.”

Sayın İdris Bozkurt’a sormak istiyorum. Torpili olmadığı için hak ettiği işe yerleşemeyip intihar eden birinin ölümü de helal mi? Dinimizde intihar etmenin haram olduğu göz önüne alınırsa intihar eden kişi günahkar mı yoksa torpil mağduru sayılıp affedilecek midir?

Yine 15 Temmuz hain darbe girişiminden önce merkezi sınav sisteminden soruların çalınarak hak etmedikleri işlere yerleşen hainlerin yapmış oldukları darbe girişimleri de emek harcadıkları için helal mi sayılacak?

Yoksa 15 Temmuz hain darbe girişimine siper olmak ve Cumhuriyeti ilelebet yaşatmak için canlarından olan 253 kişinin yaşam haklarının ellerinden alınması da bir kılıf bulunarak normalleştirilecek mi?

Son dönemde yine yapılan torpillerle adından çokça söz ettiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde son kura çekiminde adı iki kere okunan kişi helal mi kazanmış olacak?

Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra yüksek lisans eğitimi için Türkiye’den 8 bin kilometreden fazla uzak olan Tayvan’a gittim. Yüksek lisans eğitimim boyunca birçok ülkede bilimsel makale çalışmasına ortak oldum. Tek hayalim eğitimim sonrasında gelip Türkiye’de akademik olarak çalışmalarıma devam etmekti. Başvurduğum bir üniversiteden aldığım bir cevap bu ülkede yüksek lisans eğitiminin bir torpil kadar ederi olmadığıydı.  89,75 diploma ortalamasının torpile yenildiğini gördüm.

İnsan hayatına mal olan, hayata küstüren, hayallerini çalan bir sistem ile kazanılan para emek harcanıyor diye helal olmaz. Hayalleri çalınanların, hayatlarına son verenlerin vebali üzerinize olsun. Bu dünyada hükmünüzü sürün. Diğer tarafta görüşürüz.

Cem Karaca’nın dediği gibi;

Yiyin efendiler yiyin, bu iştah veren sofra sizin

Doyuncaya tıksırıncaya patlayıncaya kadar yiyin…

Ben hakkımı helal etmiyorum. Emek sadece işe girdikten sonra harcanmıyor. Liyakate sahip olabilmek için harcanan emek ne olacak? Uykusuz geçen geceler sınav stresleri ne olacak? Ya o eğitim için harcanan zaman ve para? Uzun lafın kısası minareyi çaldınız kılıf aramayın.

Helal çay var içerseniz beklerim. Mutlu haftalar…