Hurmanın içeriğinde vücudun ihtiyacı olan birçok vitamin ve mineraller barındığı için faydalarının çok olduğuna değinen Karasu Aktar Baharat İşletmecisi Özgür Batur, “Hurma, ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetişiyor. Tok tutması ve kan şekerini düzenlemesi dışında doğal bir antioksidan olan hurma, hücre yenilenmesi ile kanser riskini azalttığı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Ayrıca içeriğindeki demir sayesinde kalp sağlığını da korur. Ayrıca, vücuda enerji verir. Yorgunluk ve halsizlik hissedenlerin düzenli olarak tüketmelerinde fayda var. Hurmanın içeriğinde A, B1, B2, B3, B6, B9 ve C vitamini bulunuyor” sözlerine yer verdi.

 

İhtiyacı karşılar

 

Hurmanın kilo verimine yardımcı olduğunu da ifade eden Özgür Batur, “Hurma, lifli yapısıyla tok tutar. Aç karnına tüketilecek en fazla 5 adet hurma, besin ihtiyacı karşılamış olur. Süt veya yoğurt ile birlikte yemesi ise bunu takviye edici nitelikte. Hurmanın içeriğindeki kükürt sayesinde mevsimsel alerjilerin belirtilerini azalttığı, yapılan araştırmalar sonucunda belirtiliyor” dedi. “İlerleyen yaşlarda daha çok ihtiyaç duyulan selenyum, manganez, bakır ve magnezyum minerallerini de içerisinde bulunduruyor” şeklinde konuşan Batur, kemik erimesi ve kemiklerde yaşanacak diğer sorunlar için de tüketiminin önemli olduğunu söyledi.

 

Sütü arttırır

 

Bağırsaklarda yararlı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olduğu için sindirimi de rahatlattığını ifade eden Özgür Batur, “Geçeden su içerisine bırakılan hurmalar sabah aç karnına tüketildiği takdirde kabızlık sorununu da gidermeye yardımcı olur” dedi. Hurmanın düzenli olarak tüketimi halinde sütü az olan anneler için de faydalı olabileceğini söyleyen Özgür Batur, “Hurma, oksitosin adlı bir hormon içeriyor. Bu hormonun vücuttaki görevi ise süt salınımını uyarmak. Bu nedenle emziren anneler için önemli bir yardımcı” diye belirtti. Hurmanın 99 çeşidinin bulunduğunu da sözlerine ekleyen Batur, “Mebrum, sukkeri fahir, Medine, baklava, sufri, meşruk, amber, berni, safavi, şelebi, rabia ve İran hurması en bilinen hurma çeşitleri arasında" diyerek sözlerini tamamladı.