Karasu Hürriyet Mahallesi sakinleri yaşam alanlarındaki vadiye taş ocağı yapılmasına karşı mücadelelerini sürdürüyor. Mahalle sakinleri taş ocağı projesinden 2013 yılında haberleri olduğunu belirterek, Mahalle Muhtarı Abdurrahman Denizhan’a taş ocağı ile ilgili belgelerin gönderildiğini ifade etti. Muhtar Denizhan belgeleri imzalamadığı gibi ihtiyar heyeti ile köyde taş ocağı istemediklerine dair kaymakamlığa dilekçe vermiş. 2014 yılında köyün Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olmasıyla çalışmalar yeniden başlamış.

 

Mahalledekiler 2017 yılında yürütmeyi durdurma ve ruhsat iptali için idare mahkemesine dava açmışlar. Yürütmeyi durdurma kararını reddeden mahkeme, ara karar vererek taraflardan hukuki süreç ile ilgili son sözlerini söylemelerini istemiş. Mahkemeye müdahil olmak isteyen taş ocağı firmasının, itirazın gerekli zamanda yapılmadığı iddiasına karşın mahalle sakinleri ÇED süreci ile ilgili olarak kendilerine en ufak bir bilgilendirme ya da yazı ulaşmadığını, süreçten ancak gelip giden insanları görerek haberdar olduklarını anlatmış.

 

 

Mahalleli Orman İşletme Müdürlüğü’ne de tepki gösterdi. Firmaya yol açılması için köyde ıhlamur ağaçlarının kesildiğini vurgulayan mahalleli, bölgedeki ağaçların kesilmek istenmesine karşı yetkililere ve yurttaşlara seslenerek, doğaya sahip çıkmaya davet ediyor. Diğer mahallelere giden su isale hattının da taş ocağı yapılmak istenen alanın ortasından geçtiğini ifade eden sakinler, taş ocağı yapıldığı takdirde oluşacak kirlilik ve patlatma esnasındaki riskler nedeniyle köyde yaşamalarının mümkün olamayacağını belirtiyor.

 

Bölge sakinleri adına konuşan Hürriyet Mahallesi Muhtarı Abdurrahman Denizhan, köyün gencinden yaşlısına bir bütün halinde taş ocağı istemediğini, mücadele etmekte kararlı olduklarını ifade etti ve hukuki mücadelenin yanı sıra kamuoyunun ve yetkililerin kendilerine sahip çıkmasını beklediklerini ifade etti. Konu ile ilgili hukuki sürece müdahil olması istemiyle Sakarya Barosu Kent ve Çevre Komisyonuna da dilekçe verdiklerini, konuya duyarlı olacağını düşündükleri sendikalar ve kurumlarla görüşeceklerin ifade eden Denizhan, yaşam alanlarını korumakta kararlı olduklarını sözlerine ekledi.