Ali Keskinsoy'un "Kadir Gecesi’nin fazileti" başlıklı köşe yazısı

Kadir Gecesi; kadri yüksek, şanı şerefi yüksek bir gecedir, ama aynı zamanda Allah’ımızın bizi, insana en güzel kıvamda yarattık diye ifade ettiği, peygamberimiz (s.a.v)‘inde, dünyaya gelen her çocuk İslam fıtratı üzere gelir, yani Müslüman olarak dünyaya gelir ve en güzel bir şekilde İslam’a ve insanlığa faydalı bir şekilde temiz bir fıtratla yaratılır, ama insan maalesef o fıtratını bozduktan sonra, Esfel-i safilin dediğimiz en rezil duruma gelebilir. İşte Kadir Gecesi bizlere fıtratımızda dönmeniz gerektiğini hatırlatan önemli bir gecedir.

Kıymetli dostlar; Kadir Gecesi ümmeti Muhammed’e mahsus, şerefe büyük, Kur’an-ı Kerim’de özel bir sure ile şerefi beyan edilmiş ve sadece ümmeti Muhammed’e bahşedilmiş çok değerli bir gecedir.

Bu gece ne zaman?

Ramazan’ı şerifin son on gecelerinde, biraz daha daraltırsak, Ramazan’ı şerifin son 10 gecelerinin tek gecelerinde, biraz daha daraltırsak Ramazan’ı şerifin 27.gecesi, ama bunlar biraz rivayet, kesin mi? değil.

Kesin olan ne? Ramazan’ı şerifin son 10 gününde Kadir Gecesi’nin olduğudur.

Dolayısıyla; biz bundan sonraki kalan akşamlarımızın hepsini Kadir Gecesi olarak ihya edeceğiz, yani 27.gecesi olan, o yarın akşamı da vitesi daha fazla yükselterek, en zirveye çıkarak geçirmenin gayretinde olacağız.

Yani; yarını ihya ettikten sonra, 28.29.30.gecelerde ne yapmayacağız? Yatmayacağız çalışmaya devam edeceğiz, hatta hatta Ramazan’ı Şerif bayramı geldikten sonra, artık Ramazan bitti, cami bitti, Kuran bitti, ibadet bitti seneye Ramazan’da görüşmek üzere diyenler var mı? Var… Biz onlardan olmayacağız...

Ne zamana kadar devam edeceğiz?

Ölüm gelene kadar?

Ölüm ne zaman gelecek?

Belki yarın belki yarından da yakın...

Dolayısıyla, her an ölecekmiş gibi hareket etmek lazım,

Kıymetli okuyucularım;

Az önce de ifade ettim, Kadir Gecesi ümmeti Muhammed’e özel bir gecedir, Allah’u Teala bir sureyi celileyi cemilede Kadir Gecesi’ni özel olarak övmüştür ve buyurmuştur ki; “Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi’nde indirdik.”

Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.  1000 ay ne kadar yapıyor? 83 sene 4 ay yapıyor… Normal şartlarda bir şeyi kıyas ederken şöyle dersiniz, “bir gün 1000 günden daha hayırlıdır”, öyle dersiniz değil mi? Ama burada bir gece 1000 aydan diye Allah’u Teala buyurdu. Bunu acaba rastgelemi buyurdu Allah-u Teala, iş olsun diye mi 1000 ay buyurdu, aslaaaa aslaaaa. Çünkü 83 sene neye mukabildir ortalama, en fazla yaşayacak bir insanın ömrüne mukabildir.

Hatta çocukluğunu da ekleyin, çünkü kişi o 83 senenin tamamını ibadetle geçirmiş gibi olacak ya, çocukluk dönemine ekleyin, ne kadar oluyor ortalama 92 - 93 sene veya 95 sene. Bir insanın adamı olarak ömrü ortalama bu kadardır. Eğer siz Kadir Gecesi’ne denk gelirseniz, Kur’an okursanız namaz kılarsanız sadaka verirseniz, zikir yaparsanız, sanki bir ömür boyu bunu yapmış gibi sevap alırsınız. Ömrü boyunca 13 tane Kadir Gecesi’ni ihya eden bir adam, sanki 1000 sene yaşamış gibi ibadet etmiş sevabı alıyor, bu ne büyük lütuftur.

Rabbimiz kadir süresinde Kadir Gecesi’ni anlatmaya devam ediyor.

Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. 

-Rabbim şu Kadir Gecesi’nin olduğu günler içerisinde, Kadir Gecesi’nde, Kur’an ile tekrar barışmak kararı alabilmeyi Allah hepimize nasip eylesin,

-Rabbim ihyaya hepimizi muaffak eylesin,

-Rabbim bu geceyi ve Kadir Gecesi’ni güzel ihya edebilmeyi, bütün gecelerimizi Kadir gibi bilip, o şekilde ihya edebilmeyi hepimize nasip eylesin...