SİYASET

Pahalılık arttı, icralar arttı, boşanmalar arttı, bu mu yükseliş?

Saadet Partisi Karasu İlçe Başkanı Oğuzhan Coşkun, haftalık basın açıklamasında artan maliyetlere, artan icra dosyaları ile boşanma sayılarına değindi. Coşkun, “AK Parti iktidarının kast ettiği yükseliş, bu mu? Uçan ekonomi bu mu?” ifadelerini kullandı.

-

Haftalık basın açıklamasını yayınlayan Saadet Partisi Karasu İlçe Başkanı Oğuzhan Coşkun, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışı gözler önüne serdi. Ayrıca artan icra ve boşanma sayılarına da dikkat çeken Coşkun, iktidara yüklendi. Coşkun, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Tarımsal üretimde kullanılan ilaçlarda fiyat artışları yüzde 100’ün, mazot ve gübrede yüzde 200’ün üzerinde seyrediyor. Son bir yılda sanayide kullanılan elektriğin fiyatı yüzde 322, sanayide kullanılan doğal gazın fiyatı yüzde 273 arttı.

Meyve fiyatları son bir yılda yüzde 215,5, sebze fiyatları ise yüzde 447,1 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 130,5, diğer gıda fiyatları ise yüzde 157,8 oranında zamlandı. Ocak-Eylül döneminde, Et ve balık fiyatları yüzde 56,7 oranında arttı.

GIDA ENFLASYONU SAVAŞTAKİ UKRAYNA’DAN DAHA YÜKSEK

Gıda enflasyonunda Türkiye, yüzde 90 ile başı çekerken, ülkemize en yakın ülkeler sırasıyla yüzde 33’le Macaristan, yüzde 30,7’le Ukrayna, yüzde 30,6’la Litvanya, yüzde 15’le Polonya, yüzde 16’le Almanya, yüzde 7’le Fransa yer alıyor. Türkiye’de savaşta olan Ukrayna’dan bile yüzde 60 yüksek gıda enflasyonun olması dikkat çekiyor.

FAİZE 1 TRİLYON 543 MİLYAR TL ÖDENECEK

Yılın ilk yedi ayında dış borçlar için 6,8 milyar dolarlık faiz ödemesi yapıldı. Bunun 3,2 milyar doları kamu sektörü, 3,7 milyar dolarını özel sektör gerçekleştirdi. Bu ödemeyle birlikte AK Parti iktidarında yurtdışına dış borçlar için ödenen toplam faiz 203,5 milyar dolara ulaştı.

Böylece AK Partili döneminde bütçeden yapılan faiz ödemeleri 1 trilyon 543 milyar liraya çıktı. Ayrıca bu yılın sonuna kadar bütçeden iç ve dış borçlar için toplam 330 milyar lira faiz ödenmesi öngörülüyor

24 MİLYON İCRA DOSYASI BULUNUYOR

UYAP üzerinden alınan verilere göre, bu yılın ilk 9 ayında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 6 milyon 14 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında arttı. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı ise son bir yılda 1 milyon 217 bin adet artarak 9 Eylül itibariyle 24 milyon 84 bine çıktı.

20 YILDA BOŞANMA ORANI YÜZDE 90 ARTTI

Türkiye'de son 20 yılda evlenme oranı düşerken, boşanma oranı da hızla artıyor. TÜİK verilerine göre "kaba evlenme hızı" (Bin nüfus başına düşen evlenme sayısı), 2001'de binde 8,35 iken, 2021'de binde 6,68'e düşerek, yüzde 20'lik bir azalma gözlemlendi. Boşanmalar ise, evliliklere oranla daha dinamik seyrediyor. Buna göre, son 20 yılda boşanmalarda yüzde 90 oranında artış kaydedildi”