Karasu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Civelek, çiğ süte yapılan zam oranının yeterli olmadığını söyledi. Civelek, “Ulusal Süt Konseyi, 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere 13,50 lira olan süt fiyatını 14,65 liraya çıkardı. Artan maliyetler karşısında fiyat artışı yapılması üreticiler açısından olumlu fakat   açıklanan fiyat zaten şubat ayından beri piyasada var” ifadelerini kullandı.

KONSEY GERİDEN GELİYOR

“Konsey fiyatları geçen yıldan beri piyasada var olan fiyatların gerisinden geliyor” diyen Başkan Civelek, “Konsey fiyatı bağlayıcı değil, piyasaya tavsiye niteliğinde. Fakat firmalar genel olarak konsey fiyatına uyuyorlar. Üreticinin eline geçen rakamı ise sütün toplama ve soğutma maliyeti etkiliyor. Sütün üreticiden alınıp sanayiye kadarki süreçte ciddi maliyet var. Ülkenin birçok yerinde coğrafi şartlardan ve süt miktarından kaynaklı farklı farklı süt toplama uygulamaları var. Yakıt fiyatları özellikle bizim gibi direk üreticinin kapısından toplanan uygulamalarda çok ciddi toplama maliyeti oluşuyor” dedi.

HER YERDE UYGULANMIYOR

Başkan Civelek, “Aynı zamanda enerji ve su fiyatları da maliyete çok ciddi etki ediyor. Konseyin açıklamasındaki ‘Çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 14,65 TL olarak belirlenmiştir.’ Eline geçecek şeklindeki kısmı bahsettiğim bu sütün toplanmasındaki farklı uygulamalar ve maliyetler nedeniyle her yerde uygulanamıyor. Buraya kadarki konular sütün fiyatının belirlenmesinde toplayıcı ve sanayici ile ilgi kısımlardı. Bunun birde üreticilerimizi ilgilendiren kısmı var. Süt bir gıda maddesi ve bununda olması gereken bir standardı var. Konsey fiyat açıklarken bunu da belirtiyor. 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein” ifadelerini kullandı.

YETERLİ DEĞİL

“Biz üreticiler bu standarttaki sütü açıklanan fiyattan satabileceğimizi, daha düşük olursa fiyatın düşeceği, artarsa da daha yüksek fiyattan satabileceğimizi bilmemiz gerek” diyen Başkan Yusuf Civelek, “Bunu fındıktaki randıman, mısırdaki rutubet oranı gibi düşünebiliriz. Nitekim üyelerimizden de sütünü kendisi soğutup satanlar var ve bunlar konseyin açıkladığı fiyattan hatta kalitelerine göre daha üstünden satıyorlar. Bir başka konu ise süt maliyeti, yine konseyin rakamlarına göre şubat ayında süt maliyeti 12,33 lira. Üretici sütü açıklanan fiyattan satabilirse ki birçok bölgede pek mümkün değil karı yüzde 8,4 yani 100 liralık süt satan üretici 8 lira 40 kuruş kazanacak. Bu rakamın yeterli olduğunu düşünmüyorum” açıklamasında bulundu.

Editör: Nevtan Angün