Karasu Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi’nde çevre sorunları ve doğal kaynakların daha verimli kullanılmasına dikkat çekmek amacıyla 5-9 Mayıs tarihlerini Sürdürülebilirlik Haftası ilan etti. Hafta boyunca birbirinden farklı etkinlikler düzenleyen okul öğrencileri için, Salı günü seminer düzenlendi. Seminer öncesi PISA sınıfı ziyaret edilerek öğrencilerle bir araya gelindi. Ardından ise konferans salonunda “Sürdürülebilir şehir ve kıyılar halkındır” semineri düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak Belediye Başkanı İshak Sarı katıldı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan’da seminerde yer aldı.

ATIKLARDAN MODA DEFİLESİ

Okul öğretmenlerinden Psikolojik Danışman Aylin Birol’un sunumuyla gerçekleyen programda ilk olarak Okul Müdürü Adem Arslan konuşma yaptı. Arslan, okul olarak dünyada artık bir kriz haline gelen çevre sorunları ve doğal kaynaklara dikkat çekmek amacıyla böyle bir adım attıklarını söyledi. Arslan, “Okulumuz iki yıldır atıkların ayrıştırması kuralına uyuyor. Hatta bu kapsamda Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin elektronik atık yarışmasında il birincisi olduk. Hafta boyunca devam edecek olan etkinliğimiz de bir ilke de imza atılacak ve öğrencilerimiz eski kıyafetlerden ve çöp diye tabir edilen malzemelerden moda defilesi yapacak. Ayrıca yine 2.el malzemelerden Pazar ve kermes kurularak satış yapılacak ve geliri de Karasulu DMD kas hastası Hasan Erdoğan’a bağışlanacak. Böylece bu etkinliklerle öğrencilerimiz hem popüler kültüre karşı bilinçlenirken hem de sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürünü yaşayacak” dedi.

ÇEVREYİ KİRLETMEMELİYİZ

İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan’da programda konuşma yaparak, “Son dönemlerde dünya üzerinde konuşmamız gerekli olan konular olan etkinlikler serisi halinde okul tarafından icra ediliyor. Bir kere şunu unutmamak lazım bu dünya hepimize emanet. Karbon ayak izi diye bir tabir kullanıyor. Bu ne demek, yani dünyayı yıpratma potansiyelimizi hızla aşağı çekmemiz lazım. Biz ve sizler sonraki nesillerin daha yaşanılabilir şehirlerde daha güzel ortamda bulunması için bu çalışmaları sürdürmek gerekiyor. Bireysel olarak bizlere çok görev düşüyor. Çevreyi kirletmemek gerekiyor. Geri dönüşecek olan hiçbir şey çöp değil. Bunu unutmamak lazım ve buna göre yaşamak lazım, yaşamayanları da uyarmak gerek. Eğer bir çalışmayı sürdüremiyorsanız hiçbir değeri yok. Bunu kendimize düstur edinmeliyiz. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ÇAĞIN EN BÜYÜK SIKINTISI

Seminere konuşmacı olarak katılan Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, sürdürülebilirliğin şu anda çağın en büyük sıkıntısı olduğunu vurguladı. Sarı, “Doğal afetler insanların dünya üzerinde yaptıklarından dolayı meydana geliyor. Durup dururken doğanın dengesi bozulmuyor. Yoğun karbon salımı, çevrenin yoğun şekilde kirletilmesi, yağ atıkları, katı atıklarla ile doğanın yoğun şekilde kirletilmesi durumu var. Pandemi döneminde mesela, sokağa çıkma yasaklarında doğa tekrar kendini toparlamaya başlamıştı. Doğanın yapısını biz insanoğlu maalesef bozuyoruz ve doğada aslında geri dönüp intikamını alıyor. Bugün su kıtlığı yaşanıyor sel felaketleri yaşanıyor. Siz hayatınızda bunları yer edip bu şekilde yaşar doğanın dengesini bozmazsanız gelecek nesillere güzel bir dönem bırakırsanız. Ama dikkat edilmezse kendi elimizle her şeyi kaybederiz” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK TEMİZLİK KİRLETMEMEK

“Bu farkındalık sizin elinizle şekillenecek” sözlerinin altını çizen Başkan Sarı, “Bizim bir sloganımız var. En büyük temizlik kirletmemektir. Sizler bu alışkanları edinir buna göre yaşarsanız ve gelecek nesillere taşırsanız artık bunlar konuşulmamış olur. Bizler bu çerçevede “Sahiller halkındır” projesini ortaya çıkardık. Bundan ödülde aldık. Biliyorsunuz, Türkiye’nin ikinci en uzun sahiline sahibiz biz. Bunu koruma ve halkın kullanımına açmak için uğraşıyoruz. 5 yıldır da bunun üzerine çalışıyoruz. Kumu temiz tutmalıyız ki dengesi bozulmasın. Liman farklı bir amaçla kuruldu ama kumu yedi. Dalga kıran yaptık yeterli olmadı, kum erozyonunun önüne geçmedi. Kum üzerindeki tüm yapıları kaldırarak halkın kullanımına açacağız ve bir nevi de olsa kum erozyonunun önüne geçmeyi planlıyoruz. Sahili tertemiz bir hale getireceğiz. Karasu’da ilk defa bisiklet yolu yaptık ve bunu da sürdürmek istiyoruz. Sahilde de bunu devam ettireceğiz. Bunu yapacağız ki karbon salınımının önüne geçelim. Karasu’da bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu sağlık açısından da çok önemli bir durum aslında” dedi. Başkan Sarı yaptığı açıklamanın ardından öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

Güler Çınasoğlu’nun haberi

foto_galeri_700x89