Bu yüzyılın üstünde fazla durulmayan fakat önemli sorunlarından biri dijital oyun bağımlılığıdır. Dijital oyun bağımlılığı, ilk bilgisayar oyunu olan Computer Space’in 1971’de piyasaya sürülmesi ile başlamıştır. Eskiden sokaklarda, arkadaşlarla birlikte yapılan oyunlar artık bilgisayar başında yalnız başına yapılmaya başlandı. Dijital oyun bağımlılığını sadece erkeklere atfetmek yanlış olacaktır. Zira kadınlarında dijital oyun bağımlılığında üst sıralarda yer aldığına dair önemli araştırmalar var. Erkeklerin daha çok dijital oyunlarda heyecan verici, stratejik planlama yapabilecekleri, görsel kalitesi yüksek, güncel ve gerçek yaşama yakın, şiddet içerikli ve çok oyunculu çevrimiçi oyunları daha çok tercih ettikleri bildirilmiştir. Kadınların ise fantezi içeren, şiddet içermeyen, daha az rekabetçi, yavaş tempolu, tek kişilik ve kişiselleştirilebilir, karikatür tarzı oyunları tercih ettiği bildirilmiştir.

Dijital oyun bağımlılığı, bazı ülkelerde ciddi önlemlerin alındığı birer halk sorunu sağlığı olarak görülmektedir. Çin, Kore ve Tayvan’da problemli çevrimiçi oyun oynama davranışlarını ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak belirtmiş ve ulusal önlemlerden söz etmiştir.

Dijital oyun bağlılığı, belli bileşenlerin bir araya gelmesi ile oluşan bağımlılık türüdür. Oyun içerisinde yükselme-ilerleme, mekanik, rekabet, sosyalleşme, ilişki, ekip çalışması, keşif, rol yapma, özelleştirme ve kontrol, gerçeklerden kaçma gibi bileşenler güçlü bağımlılık yapan destekleyiciler olarak görülmüştür.

Dijital oyun bağımlılığının olumsuz yanlarına gelindiğinde araştırmalar ciddi saptamalar yapmıştır. Bağımlılık arttıkça; depresyon, anksiyete, sosyal fobi gelişirken ve okul performansında ciddi bir düşüş yaşanmaktadır. Daha da önemlisi şiddet içeren oyunlara karşı geliştirilen bağımlılık türlerinde şiddete karşı duyarsızlaşma/düşük empati ve yardımsever davranışlarda azalma gösterilmiştir.

Kaynakça: 1: ERDOĞAN, A. Y. (2016). Ergen ve Genç Erişkinlerde Dijital Oyun Bağımlılığı: Güncel Bir Bakış . Türk Psikiyatri Dergisi , sy: 128-37.