Karasu İlçe Sağlık Müdür Vekili Uzm.Dr.Elif Ezirmik, 17 Mayıs 2024 Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle basın bildirisi yayınladı. Ezirmik, “Hipertansiyon tanısı, yapılan seri ölçümler neticesinde sistolik kan basıncının 140 mmHg’nın ve/veya diyastolik kan basıncının 90 mmHg’nin üzerinde olması halinde konur. Tek bir ölçüm ile elde edilen yüksek değer tanı için yeterli değildir” dedi. Ezirmik, basın bildirisinin devamında şu ifadelere de yer verdi:

RİSK FAKTÖRLERİ

“Hipertansiyon; inme, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hasarı gibi ölümcül durumlara yol açması nedeniyle dünya genelindeki hastalık ve ölümlerin en önde gelen risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Altta yatan en sık nedenler arasında yüksek tuz ve yağ tüketimi, meyve ve sebzeden fakir diyet, aşırı kilo ya da obezite, yetersiz fiziksel aktivite, zararlı alkol kullanımı, tütün ve tütün ürünleri tüketimi ile stresin yer aldığı gösterilmiş; olumlu yaşam tarzı değişikliklerini içeren birincil koruma yönteminin hipertansiyondan kaynaklanan ilave hastalık ve ölümleri önlemede etkili olduğu ortaya konulmuştur.

ETKİLİ TEDAVİ

Hipertansiyonun erken teşhisi, etkili tedavisi ve düzenli aralıklarla izlenmesi, hastalıkla mücadelenin diğer basamaklarıdır. Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına ve ölümcül sonuçlarına rağmen toplumumuzun hipertansiyon farkındalığı, ne yazık ki istenilen düzeyde değildir. Yapılan güncel çalışmalar; erişilebilir ve kapsamlı sağlık hizmet sunumunun gerçekleştirildiği ülkemizde, nüfusumuzun yüzde 16,7’sinin şu ana kadar kan basıncını hiç ölçtürmediğini; daha önce hipertansiyon tanısı almış olanların yüzde 21,8’inin ise hipertansiyon tedavisi almadığını ortaya koymuştur. Çarpıcı tespitlerden biri de tedavi alan beş hastadan birinin ilaçlarını düzenli almadığıdır.

HAYATIN DEĞERİNİ BİL

Buradan hareketle, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nün bu yılki teması ‘Hayatının değerini bil, tansiyonunu ölçtür, sağlıklı ve uzun yaşa’ olarak belirlenmiştir. Hipertansiyondan ya da hipertansiyon nedeniyle ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardan korunmak için; sağlıklı beslenin, yeterli miktarda su için, tuz tüketimini azaltın, tütün, tütün ürünleri ve alkolden uzak durun, hareket edin, aile hekiminize başvurun, düzenli aralıklarla risk değerlendirmenizi yaptırın, hipertansiyonunuz yoksa yılda bir kez, hipertansiyonunuz varsa düzenli olarak tansiyonunuzu ölçtürün, ilaçlarınızı düzenli olarak ve önerilen şekilde kullanın.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Tansiyon ölçmede dikkat etmemiz gereken şeyler ise; ölçümden önce yarım saat boyunca sigara, çay veya kahve içmeyin, mümkünse yemek yemeyin. Ölçüm öncesi idrarınızı yapmış olun ve en az 5 dakika oturarak dinlenin. Ölçüm sırasında sırtınızı herhangi bir yere yaslayarak oturun. Tansiyonunuzu ölçeceğiniz kolunuzu omzunuza kadar açın. Kıyafetinizin, kolunuzu sıkmamasına dikkat edin. Mümkünse kolunuz çıplak olsun. Cihazın kolunuza sardığınız bölümüne manşonun denir. Manşonunun alt kenarı, dirsek çukurunuzun 2,5 - 3 cm üzerinde olacak şekilde kolunuzu sarın. Manşonun aşırı gevşek veya aşırı sıkı olmamasına dikkat edin. Manşonu sardıktan sonra kolunuzu öne ya da yukarı doğru uzatmadan, vücudunuzun yanında olacak şekilde tutun. Bu şekilde manşon kalp hizasında olacaktır. Ölçüm sırasında konuşmayın ve bacak bacak üstüne atmayın. Ölçüm sırasında avucunuzu açık tutun.”

N V T 8330

N V T 8336

Editör: Güler Çınasoğlu