-

Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından gerçekleştirilen turizm çalıştayında doğa turizmi, kırsal turizm, sağlık turizmi, gastronomi turizmi, spor turizmi ve deniz turizmi gibi alanlarda öneriler ortaya kondu.

Karasu’yu ilgilendiren deniz turizmi masasına Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar moderatörlük yaptı. Çalıştaya Karasu’dan da Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nı (SATSO) temsilen 17.Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Çatalbaş katıldı.

SAKARYA TURİZMİNİN BAŞKENTİ

Çalıştayda söz alan Mehmet Çatalbaş, “Karasu başta olmak üzere ilimizin kuzeyi, deniz turizminde Sakarya’yı kamuoyunda ön plana çıkarmakta. Böylece turizmin başkenti ilçeler haline geldi. Bununla beraber iki ilçe arasında yer alan Acarlar Longozu için ivedilikle bir koruma planı oluşturulmalı” diye konuştu.

ACARLAR İÇİN ÖZEL PLAN ÖNERİLERİ

17.Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Çatalbaş, çalıştayda Acarlar Longozu için, “Acarlar Longozu’nun etrafı, koruma amaçlı çevrilmeli. Bölgede zirai faaliyetlerde kullanılan verim artışı amaçlı ve zararlı mücadeleye yönelik kullanılan kimyasal ilaçlar engellenmeli. Longoz çevresindeki araziler, koruma amaçlı kamulaştırılmalı” şeklinde önerilerde bulundu.

Kültürel ve tarihi yapıların ihyası konusunda yetersiz kalındığına da dikkat çeken Çatalbaş, mahallelerdeki tarihi yapı, bina ve konutların envanterinin çıkartılması ve sahipleriyle görüşerek ihya çalışması yapılması gerektiğini belirtti.

ZAYIF YÖNLERE VURGU

Karasu’da yapılan çalışmaların, turizme güç katan yönlerinden bahseden Çatalbaş, eksikleri de belirterek zayıf yönleri masaya yatırmayı ihmal etmedi. Yerel yöneticilerin, turizmle ilgili projelere yeterli kaynak ayırmadığını ifade eden Mehmet Çatalbaş, “Bu konuda turizm danışmanlığı desteği alınmalı. Karasu ile ilgili rehber kitapçıklar ve broşürler hazırlanmalı” diye konuştu. Çatalbaş, zayıf yönlere yönelik şu tespitlerde bulundu:

“Kıyı turizmine alternatif yatırım ve faaliyetler oluşturulmalı. Altyapı eksikliği giderilmeli. Turistik tesislerdeki yetersizliğin önüne geçilmeli. Yeteri kadar yıldızlı otellere yer verilmeli. Hizmet, personel ve tesis kalitesi arttırılmalı. Acenteler ile işbirliği oluşturulmalı. Acarlar Longozu’nun tanıtımı arttırılmalı. Küçükboğaz Gölü, Akçagöl ve Akgöl’e yönelik çalışmalar yapılmalı”

FIRSATLAR DEĞERLENDİRİLSİN

Karasu’nun çok sayıda fırsata sahip olduğuna da değinen 17.Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Çatalbaş, çalıştayda bu fırsatları tek tek sıraladı. Çatalbaş, Karasu’nun sahip olduğu güzelliklerin başında şunların geldiğini dile getirdi:

“Karasu, İstanbul ve Ankara gibi metropollere yakın konumda. Bölünmüş yollar ile ulaşımı mümkün. Karadeniz Sahil Yolu üzerinde yer alıyor. Kumsalının 20 kilometrelik uzunluğa sahip olması ve sahilin ince kuma sahip olması. Bu kum da romatizmal hastalıklara iyi geliyor. Deniz turizmi yanında alternatif turizmlere de sahip bir ilçe. Turizm öğrencilerinin staj amaçlı bulunması. Türkiye’nin ikinci büyük su basar ormanına (longoz) sahip olması. Maden Deresi gibi potansiyeli yüksek bir doğal güzelliğe sahip olunması. Sakarya Nehri’nin tekne turuna müsait debiye sahip olması”

KALE ve U20 DENİZALTISI

Ayrıca Tuzla Kalesi ile U20 batık denizaltısının da turizm açısından Karasu’ya değer katacağını söyleyen Çatalbaş, “Bunların yanı sıra Yassıgeçit Mahallesi’ne Rum turistler gelmekte. Eski Rum yapıları mevcut” dedi.