Karasu’nun gözü bu toplantıda olacak Karasu’nun gözü bu toplantıda olacak

Kibar Holding iştiraki olan Assan Alüminyum’un Karasu Camitepe’de bulunan ve Karasu ilçe merkezi kadar bir alana sahip araziye güneş enerjisi üretim ve depolama tesisi kuracağı haberleri il basınında yer buldu.

ÖRNEĞİ OLUMSUZ

Haberlerde “806 milyon liralık dev yatırım” gibi süslü ifadeler kullanılsa da bu “dev yatırım”ın “Karasu’ya bir faydası olacak mı?” soruları da hemen kafalarda oluştu. Oluşmasının sebebi ise Kibar Holding’in 2006 yılından beri elinde bulundurduğu fakat hiçbir yatırım yapamadığı, bu araziye dolaylı olarak başka yatırımların da gelmesinin önüne geçtiği devasa arazi ortada dururken 18 yıl sonra yeniden aynı kurumun aynı şekilde karşımıza çıkması olmasıydı.

Planlama Sahası F3-1

Araziye baktığımızda Karasu’nun bu büyüklükte elinde kalan son hazine arazisi diyebiliriz. Aynı yere 2020 yılında Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin (SUBÜ) yapılması ve arazinin son derece verimli kullanılması için ilçe genelinde girişimler olmuştu.

Altın değerindeki bir araziye doğru yatırımın yapılması elzem. Malum Karasu’nun elinden giden arazileri yatırım mezarlığı gibi karşımızda duruyor. Şimdi başlamayalım saymaya, saya saya dilimizde tüy bitti ama hiçbir tesiri olmadı.

Enerji Sahası F1

İMAR DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMIŞTI

22 Aralık 2023 yılında “Karasu sahilini ilgilendiren imar planları onaylandı” başlıklı bir haber yayınlandı. Camitepe ile Denizköy arasında, yani enerji yatırımı yapılacak araziyi de kapsayan bölgede 1/100.000 ve 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı onaylanarak askıya çıktı.

Söz konusu planlar Camitepe ve Denizköy Mahalleleri kırsal yerleşik alan içinde yer alan ve Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca “1. Derece Doğal Sit Alanı” olarak ilan edilerek mutlak koruma altına alınan Acarlar Longoz Ormanı’nı tampon bölgesi içerisinde kalan bölgeyi kapsıyor.

Yani enerji yatırımının yapılacağı alan sit alanına neredeyse sıfır konumda. Yapılacak yatırımın su kaynaklarını kurutma riski de var. Dünyanın ikinci büyük subasar ormanı son günlerini mi yaşıyor bu durumda?

Planlama Sahası F0

SADECE YÜZDE 1’İ ÖDENECEK

Sakarya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Milli Emlak Müdürlüğü, 2022 yılının sonunda Camitepe Mahallesi'ndeki hazine arazisini 49 yıllığına kiralamak için ihale düzenlemişti. Üzerinde yatırım yapılması şartı ile yatırım teşvik belgesi firmaların katılımına açılan ihalede 49 yıllık rayiç bedel 292 milyon 631 bin TL olarak belirlenirken; ihaleyi kazanan firmanın rayiç bedelin yüzde 1'ini ödeyerek söz konusu araziyi kiralayabileceği belirtilmişti. Güzel bedel. Tarih tekerrür mü etti? 2006’ya dönelim devasa arazinin alınmasına benzer bir durum söz konusu gibi.

KİME FAYDA GETİRİR?

Bu arazi holding için oldukça canlı ama Karasu için bir o kadar ölü yatırım olmayacak mı? Üretilecek elektrik, hani olur da ileride kurulacak olan Kibar Holding fabrikası için mi, holding tarafından üretilen elektriğin satılması için mi yoksa Karasu’ya bu elektriğin verilmesi ve vatandaşa fayda sağlaması, faturaların düşmesi için mi? Güya 19 bin kişinin yıllık elektrik üretimi gerçekleştirilecekmiş. Üçüncüsü asla değil o kesin. İşte bu sebeple bu yatırım Karasu için ölü bir yatırım değil mi? Yoksa arazi sadece teşvik için mi alınıyor? Bir 20 yıl daha arazi ipotek edilip gelecek yatırımların önü kesilmeyecek mi? İstihdam hayali de kurulmasın. Karasu’dan alınacak çalışan sayısı 4’ü bekçi, 6’sı temizlik personeli en fazla 10 kişi olur.

D J I 0670

BELEDİYE OLUR VERDİ Mİ?

Diğer bir konu; Milli Emlak’a ait hazine arazilerine yatırım yapılmadan önce ilgili belediyelerden olur alınmıyor mu? Belediye, “Bu arazide benim planlarım var” derse bu arazilere tepeden yaptırım yapılamaz mı? Seçim arefesi olduğu için belediye, siyasi engel oluşturmasın diye olur verdi mi? Yoksa direndi mi? Yatırım da tepeden mi geldi? İktidar ile Karasu Belediyesi aynı gemideyse bu yatırıma karşı çıkma şansları var mıydı? Varsa neden şimdi el altından kendilerine yakın sosyal medya hesabından yatırıma karşı çıkan haber yayınlattırıldı? Bu da kafalardaki ikinci soru işareti. Eğer 1/1000 ölçekli değişikliğe inilmeden yukarıdan iş bittiyse, o zaman belediye oluru istenmez, bu da 2023’ten çok önce bu yatırımın tepeden bitirildiği anlamına geliyor. Yani Karasu yine tepeden bir kazık daha yemiş olmuyor mu?

D J I 0675

HALK NE DİYECEK?

Şimdi söz halkta. Bu ilçe termik, beton gibi santrallere izin vermedi. İlçesini korudu. Arazilerini korudu. 3 milyon 300 bin metrekarelik bu arazi, Karasu’nun daha verimli ve ilçeye ufuk atlatacak yatırımlar için SON ŞANSI. Karasu halkı arazisini korursa ne ala, korumazsa hayal el salah cenaze namazına…

Kısacası, size bu dev araziyi verseler, “Karasu’ya bir kötülük yap, burayı en verimsiz şekilde kullan” deseler ancak bu kadar yapılabilirdi. 19 Kasım Salı günü Karasu Camitepe Mahallesindeki bir çay bahçesinde yöre halkının bilgilendirileceği ve görüşlerinin alınacağı bir toplantı yapılacak. Bu toplantıyı takip edeceğiz ve Karasu halkının niyetini bu toplantıda göreceğiz. Bu arsa da giderse Karasu’ya hiçbir yatırım şansı kalmayacak. Dağ taş dururken neden en verimli, en büyük Camitepe arazisi?

Planlama Sahası F2